Meclis Canlı

Büyükşehir Muğla Basını İle Bir Araya Geldi


25.07.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 24 Temmuz Basında sansürün kaldırılışı ve Basın Bayramı nedeniyle Muğla ili genelinde çalışan basın emekçilerini bir araya getirdi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen yemeğe, Muğla ili genelinde basın alanında çalışan medya mensupları, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve Muğla Büyükşehir Belediyesi daire başkanları katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Dayanışma yemeğinde, Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan, 1908’de basında kalkan sansürün çeşitli yasal düzenlemeler ve kısıtlamalar ile halen devam ettiğini, basının özgür olmasının halkın doğru bilgilendirme ve düşüncenin serbest yayılma hakkının bir aracı olduğunu söyledi. Fethiye Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Baykuş, Türkiye’nin gelişmesi, ilerlemesi için yerel ve yaygın basının güçlü olması gerektiğini, bu tür anlamlı toplantılarla il genelinde hizmet veren gazetecilerin kaynaştığını, tanıştığını söyledi ve geceyi düzenleyen Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti. Muğla Gazeteciler Cemiyeti Genel sekreteri Kenan Gürbüz, ülkenin içinde bulunduğu durumda gazetecilerin ayrıştıran değil birleştiren haberler yapması gerektiğini söyledi ve bu anlamlı günde Muğla iline büyük hizmetler vermiş Muğla Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Hasan Önkaş’ı ve gazeteci Ahmet Bayrak’ı saygı ve rahmetle andıklarını söyledi. Muğla Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Ünal Türkeş, basın mensuplarını bir araya getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün’ün 20 yılı yaklaşan görev süresi boyunca her dönem oylarını arttırarak ve Muğlalının desteğini alarak seçildiğini söyledi ve  Başkan Gürün’ün bu başarısında basınla dayanışma içerisinde olmasının ve hiçbir zaman yanlış çizgiye sapmamasının payı olduğunu belirtti.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, basında sansürün kaldırılışının 107.yılında Türkiye’de hala basının hiç olmadığı kadar baskı altında olduğunu söyledi ve gerçek demokrasinin ayrılmaz parçası olan halkın doğru haber alma hak ve özgürlüğü sağlamak için çalışan bütün gazetecilerin basın bayramını Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bu anlamlı gecede kutladı.

Hedefimiz Bir Muğla Bir ve Sevgi, Hoşgörü, Güleryüzle Hizmet Anlayışıyla Hizmet Veriyoruz.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Muğla’da yerel gazeteciliğin bulundukları ilçelerdeki vatandaşları doğru bilgilendirme anlamında geliştiğini fakat Fethiye’de veya Datça’da yaşanan bir gelişmenin Muğla ili genelinde duyurularak Muğla kamuoyunun oluşmasında sıkıntılar olduğunu söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla 13 ilçesiyle farklı farklı yerleşimlere sahip, kendi içerisinde biraz kapalı ve ilçesine şoven duygularla bağlı bir il. Oysa Muğla’nın bir olması, beraber olması, herkesin birbirinden haberi olarak Bodrum’lu hemşerilerimizin Menteşe ile ilgili bir gelişmede sevinç ya da kaygı duyması gerekir. Muğla ilinin birbirinden haberdar, birbiriyle ilgili sorunları bilmesi ve birlikte çözüm üretmesi lazım. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Hedefimiz bir Muğla bir sloganımızla da Muğla’nın bir olduğunu, beraber olduğunu, sorunların hepimizin sorunu olduğunu, çözümlerinde hepimiz için bir sevinç kaynağı olacağını anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.  Muğla’da bir ilçede yayınlanan çok değerli görüşlerin, eleştirilerin Muğla ili genelinde okunması gerektiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, basın mensuplarından sadece bulundukları ilçelerle ilgili değil, genel olarak bütün Muğla’nın sorunlarına değinmelerini, kamuoyu oluşturmalarını ve doğru bilgi ve haberi tüm Muğla’ya ulaştırmaları için gayret sarf etmelerini rica etti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Büyükşehir yasasıyla yerel gazetelere de Basın İlan Kurumu tarafından yeni kriterler getirildiğini, ilçe genelinde yayın yapan gazetelerin Muğla genelinde yayın yapma politikasını hedef olarak seçmelerinin okuyucu sayısı ve satış rakamlarını artıracağını söyledi ve gelişen teknoloji ile birlikte internet gazeteciliği ile yerel gazetelerin il genelinde ve ulusal medyada yer alabileceğini belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla’da yerel gazetecilik yaparken Muğla’nın menfaatlerini, haberin Muğla’ya getireceği olumlu ve olumsuz yönleri çok iyi değerlendirmeliyiz. Muğla, birbirinden değerli ilçeleri, çevresi, tarihi dokusuyla Türkiye’nin göz bebeği bir il. Çok etkin bir markanın üzerinde oturuyoruz. Bu markayı doğru tanıtmak, geleceğe doğru taşımak adına bütün meslek gruplarına olduğu gibi gazetecilere de çok önemli vazife düşüyor. Vatandaşlarımızı doğru bilgilendirmek için çalışan gazetecilerimizin de habercilik kurallarına uymaları, tarafsız haberler yapmalı ve haberlerini tek taraflı, tek kaynaklı değil, haberin diğer muhatabının da fikrini almaları gerekiyor. Haber tarafsız, ve 5 N 1 K kurallarına uymalı. Kişisel eleştiriler yerine  sistemin aksaklıklarını, işleyişini ele alan yapıcı eleştiriler getirmek daha yararlı olacaktır.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Hedefimiz Bir Muğla Bir sloganın yanında, “Sevgi, Hoşgörü, güleryüzle Hizmet” anlayışıyla hizmet verdiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, sevginin, hoşgörünün arttırılması gerektiğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Hedefimiz Bir Muğla Bir sloganıyla yola çıktık. Çünkü hedefimizi bir haline getirmemiz Muğla’yı bir hale getirmemiz gerekiyor. İlçe şovenizmi ile Muğla’nın bir yere gelmesi mümkün değil. Sevgimizi, hoşgörümüzü arttıralım. Yayınlarımızda sevgiyi, hoşgörüyü işleyelim. Birbirimize güleryüzle eleştirilerde bulunalım. Muğla’nın insan yapısı buna müsait. Sevgi, hoşgörü ve birlikte olma iradesi ile Hedefimiz Bir Muğla Bir. Hep birlikte, bütün kardeşlerimizle, bütün belediyelerimizle, atanmışlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla daha güçlü, daha yaşanır bir Muğla için birlikte çalışalım.”dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Dayanışma gecesinde ayrıca Muğla’da yayın yapan en eski ve yeni yayın kuruluşlarına ve en genç, en yaşlı basın mensuplarına birer plaket verildi. Muğla’da yayın yapan en eski gazete Devrim, en yeni gazete Kent Gazetesi’ne ödüllerini Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, en genç gazeteci Fethiye Dost gazetesinden Çiğdem Canpolat’a ve en yaşlı gazeteci Ünal Türkeş’e ödüllerini Bahattin Gümüş verdi. Muğla ili genelinde yayın yapan gazetelerin ilk sayılarının sergilendiği Basın Dayanışma gecesine Muğla ili genelinde çalışan gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.