Meclis Canlı

Büyükşehir Mesleki Eğitim Programı Düzenledi


30.05.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Menteşe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü,  Yüklenici Firma ortaklığı ile Mezbaha personeline yönelik Mesleki Eğitim Programı düzenlendi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik gereğince; Mezbaha Hizmetleri Şube Müdürlüğünde görevli 13 personele 40 saatlik eğitim programı düzenledi. Eğitimde, personele  24 saat İş Sağlığı ve Güvenliği konuları, 16 saat de Her Türlü Canlı Hayvanların Kesilmesi, İşlenilmesi, Zoonoz Hastalıklar, Hijyen Konularını Kapsayan Et Ve Et Ürünleri İşlemeciliği konularında bilgiler verildi. Menteşe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü  Şentekin Çalış konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Belgeli çalıştırılmanın önemi her geçen gün yasal düzenlemeler ile ön koşul haline gelmektedir. Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile yapılan protokol sonucu Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği Mesleki Eğitimi düzenlenmiş ve verimli olarak sonuçlanmıştır. Belediye ve hizmet alımı yapılan firma arasındaki protokol ile bu kapsamda düzenlenen ilk kurs olmuştur. Bundan sonra da bu tür eğitimlerin düzenlenmesinde kurum olarak üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız. Emeği geçen Belediye yöneticileri ve eğitimcilerimize teşekkür eder belge alan kursiyerlerimizi tebrik ederim.” dedi.  



Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Koç, eğitim programına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bu Mesleki Eğitim Kursu Büyükşehir Belediyemizde ilk defa düzenlenmiştir. Kursumuz toplam olarak 40 saat sürmüş olup, 24 saati İş Sağlığı ve Güvenliği konularını, 16 saati de Her Türlü Canlı Hayvanların Kesilmesi, İşlenilmesi, Zoonoz Hastalıklar, Hijyen Konularını Kapsayan Et Ve Et Ürünleri İşlemeciliği konularını içermektedir. Teorik ve pratik Mesleki Eğitim Kursunu tamamlayan personel, Menteşe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından imtihana tabi tutulmuş olup, bu imtihanda başarı gösteren personelimiz Et Ve Et Ürünleri İşlemeciliği belgesini almaya hak kazanmışlardır. Daire Başkanlığımıza Bağlı Olarak Yürütülen Vektörle Mücadele Hizmetini (Sivrisinek Ve Diğer Haşereler) yürüten personelimiz de; benzer bir süreç sonunda hizmete özel olarak Biyosidal Ürün Kullanıcı Sertifikalarını alarak ilaçlama konusunda kalifiye personel oldular. Bu Mesleki Eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Ali Zağlı söz konusu Mesleki Eğitim Programına yönelik olarak yaptığı açıklamada;     “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ile Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik gereğince Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde çalışanların işe alınmadan önce mesleki eğitime tabi tutulması ve çalıştığı işle ilgili mesleki eğitimini belgelendirme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire/Müdürlük/Birimlerinde çalışanların mesleki eğitimi eksik olan ya da belgelendirilemeyen meslekler için Muğla Menteşe Mesleki Eğitim Merkezinin gözetiminde, yüklenici firma İş Güvenliği Uzmanı ile Veteriner Hekimi tarafından belge sahibi olmayan 13 mezbaha çalışanına Dairemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğü ile Eğitim Şube Müdürlüğü'nün organizasyonunda 40 saatlik Et Ürünleri ve İşlemeciliği eğitimi verildi.  40 saatlik eğitim sonucunda yapılan sınavda eğitime katılan 13 kişinin tamamı başarılı oldu ve belge almaya hak kazandı. Bu bağlamda Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan hiçbir personelimizin işe özgü mesleki belgesi olmadan çalıştırılmaması amaçlanmaktadır.” dedi.