Meclis Canlı

Büyükşehir Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi Tanıtıldı


27.05.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin tanıtım törenini Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımı ile gerçekleştirdi.



Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe, Ula, Yatağan, Kavaklıdere ilçelerinin yararlanacağı ve bu alanlarda vahşi depolamanın ortadan kalkacağı Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi tanıtımını Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ula Belediye Başkanı Ümit Karaarslan, Bodrum ve Yatağan Belediye Başkan yardımcıları, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Muğla Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, muhtarlar ve vatandaşların katıldığı tanıtım töreni ile gerçekleştirdi.



 Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray,  Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin 777 bin 435 metrekare proje alanı olduğunu, projede Muğla’ya 21 yıl hizmet edecek 4 adet depolama alanı(lot) bulunduğunu söyledi. Muğla’da katı atık, hafriyat, deniz, su, çevre kirliliği alanlarında da hizmetlerinin devam ettiğini hatırlatan Aylin Giray Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin sözleşme bedelinin 4 milyon 962 bin 491 TL olduğunu belirtti.



Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, belediyeler için olmazsa olmaz katı atık düzenli depolama tesisinin Menteşe İlçesi, 48 köy, Ula, Yatağan, Kavaklıdere’ye hizmet vereceğini, vahşi depolamanın sona ererek çevre konusunda büyük bir problemin ortadan kalkacağını söyledi ve bu önemli hizmeti gerçekleştiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.



Başkan Gürün; “Muğlamız İçin Hizmette Sınır Yok”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin hizmette sınır yok ilkesiyle Muğla için çalıştığını,  çevresiyle, doğasıyla, denizleriyle toprağıyla tertemiz bir Muğla yaratmak için her alanda hizmetlerinin devam edeceğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla Belediyesi döneminde 2006 yılında MUKAD-BİR ile çalışmalarına başladığımız Katı Atık Düzenli Depolama tesisi için Büyükşehir Belediyesi olunca aynı izinleri tekrar alarak bu tesisi 2016 yılında kurabiliyoruz. Devletin çeşitli kurumları arasındaki koordinasyon eksikliği ve bürokrasinin olağanüstü artması nedeniyle gerçekten hizmet etmek isteyenlerin önüne büyük engeller çıkıyor. Halbuki bir an önce bu tesislerin kurularak çevre kirliliğin önlenmesi gerekiyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak çevre konusunda çok hassas davranıyoruz çünkü Muğla gibi eşsiz bir coğrafyaya sahibiz.  Bodrum’da yapılacak olan katı atık düzenli depolama tesisimiz uygun olmayan bir şekilde vatandaşlarımıza yanlış bilgi verilerek siyasi malzeme yapıldı. Siyaset çevreye yararlı, Bodrum’a gerekli bir tesis için kullanılmamalı tam aksine hep birlikte vatandaşlarımızı doğru bilgilendirerek bu hizmete sahip çıkmalıyız. Bu anlamda Bodrum Belediye’mize ve ilçe örgütümüze teşekkür ediyorum. En kısa zamanda Bodrum Katı Atık Düzenli depolama tesisimiz hayata geçirilerek Bodrum’un yaşadığı vahşi depolama sorununu ortadan kaldıracağız. Vahşi depolamanın çevreye olağanüstü zararları var. Burası ve bütün ilçelerimizdeki vahşi depolama alanlarımızda rekreasyon alanı haline getireceğiz ve buralarda spor, piknik alanları yapacağız. Entegre tesisler kurarak çöpün depolanması yanında geri dönüşümle kullanılabilir malzemelerin ekonomiye kazandırılmasını sağlayacağız. Çöpün miktarı ve ürettiği metan gazı standartlara uygunsa metan gazından elektrik üreteceğiz. Muğla’da bir olan hafriyat alanları sahasını Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra 7’ye çıkararak çevre konusunda büyük bir adım attık. Bodrum katı atık düzenli depolama tesisinden sonra gerekli bütün başvuruları yapılan ama onayı gelmeyen Milas tesisimizin de onayı alındığında Muğla’da katı atık düzenli depolama tesisleri için zinciri tamamlamış olacağız. Menteşe, Ortaca, Fethiye, Datça, Bodrum, Milas ile Muğla genelinde vahşi depolamayı sona erdirerek çağdaş ve modern tesislerle çevremizi koruyacağız. Muğla’da tıbbi atık tesisi olmadığı için Denizli’ye gönderiyoruz. Coğrafi merkez Menteşe olduğu için bu alanda bu tesisimizi de Muğla’mıza kazandıracağız. Dönemimizde çevresi, doğası, toprağı, denizi ile tertemiz bir Muğla yaratarak Türkiye’nin örnek kenti olacağız. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Muğlamız için hizmette sınır yok.” dedi.



CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan; “Alt yapı, katı atık, tıbbi atık, hafriyat alanları gibi çevreci hizmetler gerçek belediyeciliğin eserleridir.”

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, bir şehrin gelişmişliğinin çevreye, doğaya verdiği önemle anlaşılacağını, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla’da kısa zamanda hayata geçirdiği çevreci projelerle Türkiye’de buna en güzel örnek olduğunu söyledi. Ömer Süha Aldan; “Belediyeler genellikle yüzeysel hizmetlere önem verirler. Alt yapı, katı atık, tıbbi atık, hafriyat alanları gibi çevreci hizmetler gerçek belediyeciliğin eserleridir. O kenti sevenlerin eserleridir. Muğla’da çevre konusunda her alanda hizmetler ile önemli bir ağ oluşturulmalıdır. Bodrum, Muğla’nın nüfus yapısı en değişken ve tercih edilen ilçelerinden biri. Bodrum’da senelerdir vahşi depolama yapılarak çöpler çevreye bırakılıyor. Bu sorunun çözümü için 2000 yılında başlayan Bodrum’a tertemiz, kokusu olmayan bir tesis kazandırılması için bir çaba var. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile bu emek 2016 yılında sonuçlandırılmış. Bu Bodrum ve Muğla için çok önemli bir kazanım. Ankara’da ulusal sorunlar ile ilgilenmek yerine Muğla’da Bodrum Katı Atık Düzenli depolama tesisi hizmetine engel olmaya ve boş gündem yaratmaya çalışmak doğru değil, ayrıca 2013 yılında bu tesisin imza törenine katılıp 2016 yılında projeye itiraz etmek siyaseten ilkesel bir davranış değil. Pina yarımadasında Güvercinlik’te yeşili alabildiğine katledilirken devasa tatil tesisleri için bu alanlar rant alanı yapılırken sesi çıkmayanların bu hizmet alanı yapılmak istendiğinde ses çıkarması yakışır bir davranış değil.” dedi.