Meclis Canlı

Büyükşehir Koordinatörlüğünde “Sürdürülebilir Şehirler Projesi” Çalıştayı Düzenlendi


11.12.2015

İller Bankası ve Dünya Bankası iş birliğinde yürütülmesi planlanan büyükşehir belediyelerinin kentsel altyapı ve planlama ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik önemli bir destek projesi oluşturacak olan “Sürdürebilir Şehirler Projesi” çalıştayı düzenlendi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin pilot büyükşehirlerden biri seçildiği İller Bakası A.Ş ve Dünya Bankası işbirliğinde yürütülen, Büyükşehir Belediyelerinin kentsel altyapı ve planlama ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik önemli bir destek mekanizması oluşturacak olan “Sürdürülebilir Şehirler Projesi” başlıklı çalıştay düzenledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde düzenlenen çalıştay Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Çalıştay'a, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Nayır, İller Bankası Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı Proje Müdürü Necla Akça, MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Cem Yaşar, MUSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Seda Göksel Çolakoğlu, Dünya Bankası ve İller Bankasında görevli çevre mühendisleri ile Muğla'nın 13 İlçe Belediyesinin yetkilileri katıldı.



Çalıştayda, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin, nazım ve uygulama imar planları, ulaşım ve altyapı ana planları, katı atık yönetim planı vb. planlama ihtiyaçlarının ve kentsel yeşil alan stratejisi, kentsel estetik ve tasarım stratejisi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği stratejisi, geri dönüşüm stratejisi, sermaye yatırım planlaması, kurumsal stratejik plan, tarihi ve kültürel varlık envanter yönetimi ve coğrafi bilgi sistemleri tabanlı kent veritabanları oluşturma konularında duyulan ihtiyaçların giderilmesi için sağlanacak hibe kaynağının kullanıma yönelik konular masaya yatırıldı.



“BAŞKANIMIZ BU KONUYU YAKINDAN TAKİP EDİYOR”

Çalıştayda konuşan Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Nayır, “Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’ün de bu konuyu çok yakından takip ediyor. Sürdürebilir Şehirler adına sosyal ve çevresel anlamda, finans sağlamak istiyoruz. Sadece büyükşehir değil, ilçelerimizin de bu hibelerden yararlanabilmesini temenni ediyorum. Yapılan çalıştay bütün ilçelerimize de hayırlı olsun” dedi.



“HER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EN AZ 3 MİLYON EURO HİBE ALACAK”

Verilecek hibelerden 10 büyükşehir belediyesinin de faydalanacağını belirten İller Bankası Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı Proje Müdürü Necla Akça, “Her büyükşehir belediyesi yaklaşık 3 milyon Euro hibe alacak. Yaz nüfusu ve kış nüfusu orantıları alınarak hibeler verilecek. Bu noktada da bu özelliği taşıyan en önemli büyükşehir belediyesi Muğla’dır.  Daha önce sadece içme suyu ve kanalizasyon yapımları için hibe veriliyordu. Artık su, içmesuyu, atıksu, katı atık, ulaşım ve enerji üzerine de hibe verilebiliyor.  Dünya Bankası ve İller Bankası A.Ş. tarafından iş birliğinde düzenlenen Sürdürülebilir Şehirler Projenin maliyeti 300 milyon dolar” diye konuştu.

2 oturum şeklinde gerçekleşen çalıştay, açılış konuşmalarının ardından yapılan sunumlarla sona erdi.