Meclis Canlı

Büyükşehir Karikatürleri ödüllendirdi


27.06.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi 5.Ulusal Karikatür Yarışması ödül töreni Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımları ile gerçekleştirildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Ulusal Karikatür Yarışması’nın ödül töreni Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımları ile gerçekleştirildi. “Toprak” konulu karikatür yarışmasına Türkiye’nin her bölgesinden 216 karikatür sanatçısı 333 karikatür ile katıldı. Ödül törenine ayrıca Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, karikatürcüler, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Taner Yiğit 5 yıldır düzenlenen karikatür yarışması ile 1400’e yakın eserin sanatseverlerle buluştuğunu, özgürlüklerin ve sanatın şehri Muğla’da Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür etkinliklere devam edeceklerini söyledi. 5.Ulusal Karikatür Yarışması jüri üyelerinden Mehmet Selçuk da gururla 5.sini düzenledikleri karikatür yarışmasında her sene farklı konu seçtiklerini, Atatürk’ün izinden ayrılmayan Cumhuriyet şehri Muğla’yı, güzelliklerini, sevgiyi, barışı, suyu, toprağı karikatürlerde işlediklerini ve en önemli amaçlarının gençleri kazanmak olduğunu söyledi. Muğla için her şeyi çok güzel yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün’e karikatüre, karikatür sanatçısına verdiği destekler için teşekkür eden Mehmet Selçuk ülkemiz için de her şeyin çok güzel olacağını sözlerine ekledi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş 5 yıldır Muğla’da yapılan karikatür yarışmasının farklı konulardaki eserleri sanatseverlerle buluşturması açısından önemli olduğunu, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu tür etkinlikleri yapan ve devam ettirebilen ender belediyelerden olduğunu söyledi.

Başkan Gürün; “Tüm sanatçılar, yazarlar özgürce düşüncelerini, eleştirilerini ifade edebilmeli, farklılıklarımızla hep beraber toplumun her kesimini kucaklayabilmeliyiz.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün sanatın ve sanatçıların bir toplumun demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere, kültürel değerlere inanması için en önemli aktör olduğunu söyledi ve ülkemizde her şeyin çok güzel olması için sanatçılara ve herkese büyük görevler düştüğünü belirtti. Başkan Gürün; “Karikatür sayfalarca anlatılmak istenen düşünceleri özgürce çizgilerle bizlere anlatan en eğlenceli sanat dallarından biri. Hemşehrimiz Turhan Selçuk’un tanımıyla; “İster siyasi, ister sosyal, ister güldürü ister karamizah olsun, karikatürcünün çizgileri, grafik sanatının gerektirdiği çizgiden yoksunsa ona bir sanat yapıtı gözüyle bakamayız. Grafik çizgi, güçlü bir espriyle desteklendiğinde, karikatür iyi bir karikatür olur.” der. 5.Ulusal karikatür yarışmamızda Toprak konusunu işledik. Ülkemiz için çok önemli olan toprağımız konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak da çalışmalar yapıyor, “Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganımızla üreticilerimize destek oluyor, onların Ata toprağında kalmasını sağlıyoruz. Bunu yaparken ekonomik ve sosyal desteğin yanı sıra sanatsal etkinliklerle de farkındalık yaratmak istiyoruz.

Bir toplumun gelişmesinde, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmasında, demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve en önemlisi de Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde her şeyin çok güzel olması için sanata ve sanatçıya büyük görevler düşüyor. Ülkemiz son yıllarda sanata, sanatçıya verilen değer, düşünce ve ifade özgürlüğü listelerinde ne yazık ki sonlarda yer alıyor. Oysa tüm sanatçılar, yazarlar özgürce düşüncelerini, eleştirilerini ifade edebilmeli, farklılıklarımızla hep beraber toplumun her kesimini kucaklayabilmeliyiz. Bunun en güzel örneğini son İstanbul seçimlerinde yaşadık. Herkesi kucaklayan, ötekileştirmeyen, sevgi, hoşgörü ve güler yüzü söylemlerinde ve icraatlarında kullanan ve aynı zamanda “HerşeyÇokGüzelOlacak” diyerek gönülleri fetheden aday kazandı. Ülkemizin de bu birlikteliğe, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün yolunda yürümeye ihtiyacı var.” dedi.

Yarışmanın jüri üyeliğini Gürbüz Doğan Ekşioğlu (Yrd. Doç Dr. Yeditepe Ünv. Öğrt. Gör.-Karikatürcü), Şevket Yalaz (Karikatürcü), Sait Munzur (Karikatürcü), A. Kadir Uslu (Karikatürcü), Savaş Ünlü (Mizah Yazarı) ve Mehmet Selçuk (Karikatürcü-Koordinatör) yaptı. Jüri üyelerinin birbirinden değerli eserler arasından dereceye girenleri belirlemede oldukça zorlandıkları ‘Toprak’ konulu 5. Ulusal Karikatür Yarışma’nın birincisi Musa Gümüş, ikincisi Mehmet Zeber, üçüncüsü de Mehmet Açıkalın oldu.

‘Turan Özdemir Özel Ödülü’ verildi

5. Ulusal Karikatür Yarışmasının ödülleri arasında, Dondurmam Gaymak filmi ile ünlenen ve geçtiğimiz Ocak ayında kaybettiğimiz Muğlalı sinema ve tiyatro oyuncusu Turan Özdemir için de özel ödülü verildi. Yarışmada Turan Özdemir Özel ödülünü Sima Aysuda Baysal kazandı. Ayrıca yarışmada Muammer Bilen, Satılmış Akın ve Kevney Ensar Bahadır mansiyon ödüllerinin sahibi olurken, 18 yaş altında Aylin Işın ve Tuna Erkan ödüle layık görüldü.