Meclis Canlı

Büyükşehir karikatür yarışması ödül töreni yapıldı


19.06.2022


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Yangın’ temasıyla düzenlenen 3’ncü Uluslararası Karikatür Yarışmasında dereceye giren eser sahiplerine ödülleri verildi. Törende konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, sanata ve sanatçıya daha özgür bir ortam sağlanması gerektiği vurgusunu yaptı.

Geçtiğimiz dönemlerde 5 yıl ulusal olarak düzenlenen Muğla Büyükşehir Belediyesi karikatür yarışmasının yoğun ilgi görmesi nedeniyle uluslararası düzeye taşındı. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen uluslararası karikatür yarışması yangın temasıyla düzenlenirken ödüle layık görülen eser sahiplerine düzenlenen törenle ödülleri verildi.


Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezinde düzenlenen ödül törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün yanı sıra, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, İyi Parti İl Başkanvekili Kazım Toprak, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.


Törende Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Taner Yiğit, karikatür yarışması ile ilgili detaylı bilgiler verirken ulusal ve uluslararası olmak üzere düzenledikleri 8 yarışmaya 5 bin 533 karikatürün katıldığını ve ellerinde çok geniş bir sanat arşivi olduğunu söyledi.

Birincilik Ödülü Antalya’ya Gitti

Yangın konusuyla düzenlenen 3. Uluslararası Karikatür yarışmasının jüri üyeliğini Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Şevket Yalaz, Sait Munzur, Abdülkadir Uslu, Mehmet Selçuk, Sarkis Paçacı ile mizah yazarı Savaş Ünlü yaptı. Yarışmadan birincilik ödülünün Antalya’dan Kürşat Zaman kazandı. İranlı Safad Rafeei ikinci, Kocaeli’den Ahmet Özalp ise üçüncü oldu. Mansiyon dalında Hırvatistan’dan Mojmir Mihatov birinci, İstanbul’dan Nuhsal Işın ikinci, Bursa’dan Fatih Aksular üçüncü oldu. 18 yaş altı ödülünü ise Çorum’dan Hatice Uysal ve Sinop’tan Zeynep Türkmen kazandı.

Ekşioğlu, “Muğla Büyükşehir Belediyesi Sanatın Dışlanan Dalı Olan Karikatüre Sahip Çıkıyor”


Törende konuşan karikatürist ve jüri üyesi Gürbüz Doğan Ekşioğlu ise “Karikatür sanatın dışlanan dalıdır. bunun yeşermesine vesile olan osman gürüne teşekkür. Ben birçok yarışmaya katıldım ve Muğla Büyükşehir Belediyesi kadar karikatüre önem veren başka bir belediye daha görmedim” diye konuştu.


Ünlü karikatürist ise Mehmet Selçuk, geçen sene yaşanan büyük yangınlar nedeniyle yarışmanın konusunun olarak belirlendiğini söyledi Selçuk, “İçimiz acıyarak bu konuyu belirledik. Dünyanın dört bir tarafından karikatürler geldi. Yine yangınla karşı karşıya kaldık ve yine içimiz acıdı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve diğer görevliler sayesinde yangın söndü. Ben sevgili büyükşehir Belediye Başkanım Dr. Osman Gürün ve emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederim” dedi.

Usta çizer Sarkis Paçacı ise “Gırgır dergisinde 1975 yılında çizmeye başladım 17 yaşındaydım o zaman. Şimdi bunun üzerinden yarım asır kadar geçti. Bugün Oğuz Aral ödülünü vereceğim. Bundan çok onur duyuyorum. Oğuz Aral ödülünü koymak için teklif ettiğimde sayın başkan Dr. Osman Gürün hemen onayladı sanata gösterdiği değer için teşekkür ederim” dedi.


Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise Muğla’da sanata ve sanatçıya büyük saygı duyulduğunu vurgulayarak “Muğlamız artık son yedi sekiz yılda Avrupa kenti haline geldi. Karikatür yarışmasının temasına baktığımız da dünyanın sorunları dile getiriliyor. Bunu çok değerli buluyorum. Emekleri için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e teşekkür ederim” dedi.

Osman Gürün, “Sanatçıların Daha Özgür, Seslerinin Daha Fazla Duyulduğu Bir Toplum Haline Gelmemizi Diliyorum”

Törende katılımcılara seslenen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, karikatürün sanatın gücünü kullanarak toplumdaki sorunları dile getirmek, yöneticileri ikaz etmek ve toplumun gelişmesini sağlamak için önemli bir enstrüman olduğunu vurguladı. Gürün, “Öncelikle çok titiz bir şekilde eserleri değerlendiren jüri üyelerimize çok teşekkürler. Biz karikatür yarışmamızı Uluslararası boyuta taşırken bu boyuttaki problemleri ve tüm dünyayı ilgilendiren konuları belirleye çalışıyoruz. Önce göç sonra COVİD-19 ve Marmaris yangını yaşadığımız için farkındalık yaratmak amacıyla yangın konusunu belirledik. Toplumsal hassasiyeti arttırmak için bu konuyu belirledik ancak tekrar yangınla karşılaştık ve ciğerlerimiz yine yandı. Karikatür özellikle toplumun sorunların, çelişkilerin, mağdurların ve yönetimsel zafiyetlerin arttığı dönemlerde karikatürlerin ve karikatüristlerin ön plana çıkması gerekir. Ancak üzülerek söylüyorum karikatüritler medyada yer alamıyor. Ürettiklerini sergileyemiyorlar. Bu çok acı bir olay. Çünkü sanatçı toplumda ki iyi ve özellikle kötü olayları yöneticilere mesajlar vererek aracılık yapar. Eğer sanatçılarımız bu mesajı veremiyorsa o zaman toplumun önemli bir eksiği vardır. Toplumu aydınlatması gereken sanatçılarımız bunu yapamıyorsa görevlerini yerine getiremiyor demektir. 15 – 20 sene önce yöneticilere yapılan eleştiriler o yöneticiler tarafından beğeniyle karşılanır, eser sahibine teşekkür edilirdi. Bu, toplumumuzun geldiği noktayı gösteriyor. Umarım sanatçıların gerekli eleştirileri yapabildiği, topluma mesajlarını verebildiği duruma tekrar gelebiliriz” dedi.

Konuşmalarında ardından ödül töreni yapılırken birinciliği kazanan Kürşat Zaman, ödülünü Muğla büyükşehir belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’den aldı.