Meclis Canlı

Büyükşehir İtfaiyesi Yatılı Tesisleri Değerlendirdi


09.12.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı geçtiğimiz günlerde Adana-Aladağ’da 11’i çocuk 12 vatandaşımızı kaybettiğimiz olay ardından Bolu, Kütahya ve İstanbul’da yaşanan yurt yangınları sonrası yatılı tesislerde yangın önlemleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı geçtiğimiz günlerde yaşanan olaylar sonrasında konu hakkında değerlendirmede bulundu, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için binaların yangından korunması hakkında bilgiler verdi. 

İlgili yönetmelikte 20’den fazla kişinin olduğu yatılı tesislerde 2 çıkışın olması gerektiği, bina içinde yatılan oda kapılarının yangına 30 dakika dayanıklı ve kendiliğinden kapanıp yangının sirayetini engelleyen özellikte olması gerektiği aktarıldı. Ayrıca zihinsel engelli, tutuklu veya ıslah edilenlerin barındığı yerler hariç, yangın merdivenlerinin kilitli tutulmaması, kapılarının 60 ile 90 dakika yangına dayanıklı duman sızdırmaz ve dışa açılacak panik barlı özellikte olması, merkezi duman algılama ve ihbar sistemi, otomatik söndürme sitemleri, elektrik panolarında kaçak akım tesisatı gibi önlemlerin alınması ile olası can kayıplarının önleneceği belirtildi.  

“Uygulamalar zorluk için değil, güvenlik için”

Geçtiğimiz günlerde Köyceğiz’de işletmecilik yapan vatandaş tarafından gönderilen dilekçede “İşletmemi açarken itfaiye raporu almak istediğimde itfaiye tarafından belirtilen bazı tedbirlerin gereksiz olduğunu düşünmüştüm, en son Adana’da meydana gelen yurt yangınından sonra bu tedbirlerin ne kadar gerekli ve yerinde olduğunu daha iyi anlamış durumdayım” ifadelerinin yer aldığını belirten İtfaiye Dairesi Başkanı Raşit Çöl yapılan uygulama ve denetimlerin öneminden bahsetti. Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Raşit Çöl “Bilindiği üzere ilimizde turizm ve öğrenci şehri olmamız sebebiyle birçok yatılı tesis bulunuyor. Bu tesislerden,  Büyükşehir olduğumuzdan bu yana yaklaşık 15 senedir yangın yönetmeliğinde olmasına rağmen, göz ardı edilen veya uygulamada yer verilmeyen önlemleri talep ettiğimizde, uygulamaya yabancı olunması sebebiyle gereksiz keyfi uygulamalar olduğu yönünde tepkiler almıştık. Söz konusu önlemlerin gereksiz ve mevzuata aşırı bağlı kalmak olmadığını, ne kadar gerekli olduğunu son günlerde elim bir hadise sonucu görmüş olduk. Temenni ediyorum ki; söz konusu önlemler artık yatılı tesislerde proje ve uygulama aşamalarında yer alır ve bizlerde sadece uygun olup olmadığını kontrol ederiz. Bir daha böyle üzücü olaylar yaşamayız ” ifadelerini kullandı.