Meclis Canlı

Büyükşehir hem üretiyor, hem işliyor


05.08.2022


Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe İlçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesinde 4 yıl önce kurduğu lavanta bahçesinin bu yıl ki hasadına başladı. Büyükşehir Belediyesi hasadını gerçekleştirdiği lavantaları kendi distilasyon tesisinde işleyerek uçucu yağ elde ediyor.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi 4 yıl önce Menteşe’nin Yerkesik Yeniköy Mahallesinde 36 dönüm arazi üzerinde lavanta ağırlıklı tıbbi aromatik bitki üretimine devam ediyor.

 

36 Dönüm arazi 200 Dönüme Çıkartıldı

Muğla’da 4 yıl önce 36 dönüm arazi üzerinde başlayan lavanta üretimi Büyükşehir Belediyesinin teşvik ve destekleriyle bugün 200 dönüme yükseldi. Lavanta bahçesinde yapılan sosyal alanlar ve Yeniköy Mahallesinin evlerine çizilen lavanta figürleriyle yeni bir turizm destinasyonu yapılan bölge yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelirken lavanta bahçesinin bu yıl ki hasadına başlandı.

 


216, 353 Litre Yağ Elde Edildi

Muğla Büyükşehir Belediyesi hasadı yapılan lavantaları kendisine ait distilasyon tesisinde işleyerek uçucu yağ elde ediyor. Büyükşehir belediyesi yerel tohum merkezi bünyesindeki distilasyon tesisinde 2021 yılı içerisinde vatandaş, vakıf, kooperatif ve koku vadisi proje alanından gelen 10 çeşit 14 bin 74 kg tıbbi aromatik bitkiden toplam 216,535 litre uçucu yağ elde edildi. Elde edilen uçucu yağın yanında kekik suyu, lavanta suyu gibi 9 bin 800 litre bitki hidrosolü üretimi gerçekleştirildi.

 


Başkan Gürün; Bilimsel Yöntemlerle Tarımı Geliştirmeye Devam Edeceğiz

Lavanta ve tıbbi aromatik bitki üretiminin üreticiye büyük bir ekonomik katkı sağladığını belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaşması için bilimsel yöntemlerle çiftçilere desteklerini sürdüreceklerini ve tarımın gelişimi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Gürün, “Menteşe ilçemiz Yerkesik mahallesinde lavanta bahçemizin 4 yıl önce dikimini gerçekleştirdik. Kadınlardan oluşan kooperatif ile birlikte 36 dönüm arazi üzerinde lavanta ve tıbbi aromatik bitki üretimine başladık. 4 yıllık süreç içerisinde önemli aşamalar kaydettik. 36 dönümü 200 dönüme çıkarttık. Yerel Tohum Merkezimizde oluşturduğumuz distilasyon tesisi ile birlikte buralardan elde edilen bitkilerin yağını çıkarıp katma değerini arttırıyoruz. Sadece lavanta üretimi, lavanta yağının çıkartılması ve onun satılmasının yanı sıra köyün ekonomisine de önemli bir katkı sağlanmış oluyor. Köy kendisini dönüştürdü. Pansiyonlar oluşturmaya başladı. Köy evlerinin duvarlarında lavanta figürleri oluşturuldu. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bir alana dönüştü. Burada üretilen lavanta ve tıbbi aromatik bitkiler distilasyon merkezinde yağları çıkartılıyor. Şişelenip ambalajlanıyor. Elde edilen ürünler gerek üreticiye gerekse belediyemize ait satış mağazamızda satışa sunuyoruz. Sadece Muğla’da değil internet üzerinden Türkiye genelinde satışı yapılıyor. Bizim amacımız Muğla’da bu tür ürünlerin yetiştiricilerine kooperatifler kurmak suretiyle Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla her türlü ürünün üretilmesi alternatif tarım ürünlerinin geliştirilmesi için 2014 yılından bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Muğla’nın turizmden ve tarımdan elde ettiği gelir başa baştır. Bundan sonra tarım ve hayvancılık gelir olarak turizmin önüne geçecek. Bütün topraklarımızı bilimsel şekilde değerlendirerek halkımızın bundan daha fazla faydalanmasını sağlayacağız” dedi.