Meclis Canlı

Büyükşehir Çöpten Elektrik Üretiyor, Muğla Kazanıyor


08.11.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerinde saha içi borulama ile çöpten elektrik üretiyor.

2014 yılında kurulan ve kısa zamanda Menteşe’de 4 ilçe Kavaklıdere, Yatağan ve Ula’ya hizmet veren Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ni ve Muğla’nın ilk tıbbi atık tesisini kuran, Milas’ta 19 Milyon 320 Bin TL’ye mal olan Katı Atık Düzenli depolama tesisini, Fethiye Katı Atık Düzenli depolama tesisinin 2.lotunu hayata geçiren, yeni kurduğu ve devraldığı düzenli depolama tesislerinden elektrik üretmeye başlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli depolama tesislerinde kurduğu tesislerle çöpten elektrik üretiyor. Menteşe, Fethiye ve Marmaris Katı Atık Düzenli depolama tesislerinde çöpten elektrik üretmeye başlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi Ortaca ve Milas’ta da elektrik enerjisi tesisleri tamamlandığında elektrik üretmeye başlayacak. Elektrik üretmeye başlayan tesislerde yıllık 14 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin projesi ile; Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi’nin uygulanması amacıyla belirlenen tesis arazilerinde 15 yıl süreliğine üst hakkı tesis edilmesi işi ihalesi ile Fethiye, Marmaris, Milas, Ortaca ve Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerinde saha içi borulama ile depo gazından elektrik enerjisi tesisi kurulması (Biyokütle Tesisi), Fethiye, Marmaris, Milas ve Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde mekanik ayrıştırma (ön işlem) tesislerinin kurulması,  Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde Anaerobik Fermantasyon Tesisi, Kompost Tesisi ve Sera kurulacak. Mevcutta ve kurulacak tesislerin işletilmesi yüklenici firma tarafından yapılacak. Depolanan atıklar düzenli olarak toprak ile örtülerek koku, haşere üremesi ve kirliliğin önüne geçilecek. Fethiye ve Marmaris tesisi 2.8 MW kurulu güce sahip olup 10 bin hanenin, Menteşe tesisinin de kurulu gücü 2.4 MW olup 4 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Ortaca ve Milas'ta kurulacak olan tesislerde en kısa sürede faaliyetlerine başlayacak.

Başkan Gürün; “Muğlamız için yenilikçi, yararlı projeler üretmeye devam edeceğiz”

Muğla’da vatandaşlara verdikleri sözleri tutmanın en önemlisi de yaşadıkları şehri koruyarak geleceğe taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün Muğla genelinde yaptıkları ve devraldıkları katı atık tesislerinde elektrik üreterek çağdaş, çevreci ve yararlı bir geri dönüşüm sağladıklarının altını çizdi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla, doğası, tarihi dokusu, yeşili ve mavisi ile dünyada ve Türkiye’de marka olmuş 13 ilçeye sahip. Doğal güzellikleri ile korunması ve geleceğe korunarak taşınması gereken bir şehir olan Muğlamızda Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye, yeşile, maviye yani geleceğe yatırım yapıyoruz. Katı Atık Düzenli depolama tesisleri yaparak, vahşi depolama alanlarını rehabilite ederek, hafriyat alanlarını çoğaltarak, geri dönüşüm tesisini hayata geçirerek, teknelerle kıyılardan atık toplayarak Muğlamızı koruyor, geleceğe taşıyoruz. Katı Atık Düzenli depolama tesislerimizden çöp gazıyla elektrik üretmeye başladık. Bu sistemle de şimdilik 14 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Devreye girecek diğer tesislerimizde bu sayı artacak. Yaşamaktan ve hizmet etmekten gurur duyduğumuz Muğlamız için yenilikçi ve yararlı projeler üretmeye devam edeceğiz. Muğlamız hizmetin en iyisini hak ediyor.”dedi.