Meclis Canlı

Başkan Gürün’den Kuraklık Uyarısı


16.12.2020


Her yıl artmaya devam eden kuraklık tehlikesi bu yıl da tüm ülke genelinde etkisini gösterirken Muğla’da da baraj seviyeleri geçen yılın aynı dönemine göre oldukça düştü. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, vatandaşların suyu daha dikkatli kullanmaları ve tasarruf konularına dikkat çekti.

 

Tüm yurtta etkisini gösteren kuraklık tehlikesi Muğla’da da etkili olmaya başladı. Baraj seviyeleri geçtiğimiz yıllara oranlara düşük seviyelere geriledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, son 3 günlük yağışlara kadar yağmurun çok azaldığını bu nedenle barajların doluluk oranının gerilediğini belirterek vatandaşlardan içme ve kullanma suyunu daha dikkatli kullanmalarını istedi.

 

Mumcular Barajında Doluluk Oranı %26

Muğla’nın içme suyunu karşılayan barajlardaki doluluk oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre büyük düşüş gösterdi. Ülkemizin en çok yağış alan ikinci ili olan Muğla’da bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla çok az yağış düşmesi baraj seviyelerini de olumsuz etkiliyor.

 

2019 yılı Aralık ayı başında %47 doluluk oranına sahip olan Mumcular Barajı bugün %26 seviyesine geriledi. Yine geçtiğimiz yılın aynı döneminde Geyik barajında %67 olan doluk oranı yüzde 60’a, %96 olan Marmaris Atatürk Barajı oranı %87’ye geriledi.

 


Başkan Gürün’den Vatandaşlara “Suyu Dikkatli Kullanalım” Çağrısı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yağışların bu yıl beklenen seviyede olmadığını ve bu nedenle barajların doluluk oranının gerilediğini belirtti. Başkan Gürün, barajların geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla düşük seviyelerde olduğunu vurgularken vatandaşlardan içme ve kullanma suyunu daha dikkatli kullanmalarını istedi.

 

Başkan Gürün; “Kuraklık tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önümüzde süreçte mücadele etmesi gereken en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkacak. İklim değişikliklerinin etkilerini artık görmeye ve yaşamaya başladık. Son yıllarda su seviyelerinde gözle görülür bir düşüş söz konusu. Bu yılda tüm dünyada etkili olan kuraklık ülkemizi ve Muğla’mızı önemli ölçüde etkiliyor. Barajlardaki su seviyelerimiz ne yazık ki her yıl daha da geriye gidiyor. Son 3 günde ilimiz genelinde yağan yağmuru saymazsak neredeyse Aralık’a kadar ilimiz yağış almadı. Barajlarımızdaki doluluk oranları ve yağış miktarlarına bakarak suyumuza her zamankinden daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Tüm vatandaşlarımızın su konusunda daha hassas, dikkatli ve bilinçli davranması gerekiyor. Özellikle çeşme suyuyla herhangi bir sulama yapmamalı, kaynaklarımızı dikkatli kullanmalıyız” dedi.