Meclis Canlı

Başkan Gürün Sarıkız Projesi İçin Milas’taydı


20.07.2017

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Milas Kızılcayıkık Mahallesi’nde Atölye Muğla Bir çalışmasının Sarıkız projesinde üreticiler ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Muğla’da kırsal kalkınmayı güçlendirmek için 13 ilçeyi kapsayan Atölye Muğla Bir çalışmasının Milas Kızılcayıkık Mahallesi’ndeki Sarıkız projesine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat katılarak üreticiler ve vatandaşlarla bir araya geldi.

İmece kültürünün canlandırılarak sütü pazara en hızlı ve sağlıklı sunmak, üreticinin gelirinin artmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Atölye Muğla Bir’in Sarıkız Projesi Milas Kızılcayıkık Mahallesi’nde vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Milas ilçesi Kızılcayıkık Mahallesi Muhtarı Cengiz Topel Gökdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu fidan, tohum desteklemeleri, mera ıslah çalışmaları gibi hizmetlerden çok memnun olduklarını, bu hizmetlerle köylerin kalkınacağını söyledi ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti.

Muhammet Tokat; “İsmi çok anlamlı SARIKIZ Projesi İlçemizde Başarılı Olacaktır”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi olarak işbirliği ve uyum içerisinde Muğla için çalıştıklarını söyledi ve Büyükşehrin özellikle ilçelerinde yaptığı kırsal kalkınma hizmetleri ve destekleri için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti. Muhammet Tokat; “Ülkemiz verimli tarım toprakları ve ürün çeşitliliği ile dünyanın şanslı ülkelerinden. Ancak izlenen ulusal tarım politikalarındaki aksaklıklar nedeniyle üreticimizin şevki kırılmış vaziyette. Örneğin alan itibarı ile Konya ilimiz kadar olan Hollanda tarımda üretim kapasitesi olarak bizden kat ve kat üstün. Muğla’nın Büyükşehir olmasından sonra Büyükşehir Belediyemiz attığı adımlarla yerelde tarımdaki bu sorunu aşmak için çalışıyor. Üreticimize yem, tohum destekleri, bilimsel çözümler ve en önemlisi üretim şevki veriyor. Üniversiteyi bitirinceye kadar tütün tarlalarında hayatını geçirmiş bu anlamda tarımın değerini ve önemini bilen bir yerel yönetici olarak bugün çok mutluyum. Büyükşehir Belediye’mize bu çalışmalar için başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Dr. Osman Gürün olmak üzere çok teşekkür ediyorum. Milas ilçemizde Muğla’da tarımsal üretimde en önemli ilçelerden. Alan olarak Muğla’nın Seydikemer ile en büyük ilçesi, mahalle sayısında da en fazla mahalleye sahip ilçemiz. Tarımda, turizmde, ekonomide farklı seçenekleri olan potansiyeli yüksek bir ilçeyiz. Büyükşehir Belediye’mizde bu potansiyeli değerlendirmek, üreticilerimize de destek olmak için ismini çok iyi buldukları SARIKIZ projesini hayata geçiriyor. Özellikle hayvancılık, süt ürünleri, besicilik anlamında Sarıkız projesinin ilçemizde başarılı olacağına inanıyorum. Milas ve Muğlamız için birlikte üretmeye devam edeceğiz.” dedi.

Başkan Gürün; “Sarıkız Proje’mizde ana aktör Kadınlarımız”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün Sarıkız projesiyle özellikle üretici, tarımda ana aktör kadınlarımızın emeklerinin karşılığını almasını istediklerini söyledi ve HedefimizBirMuğla1Bir sloganında olduğu gibi 13 ilçesiyle Muğla’nın kalkınacağını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla tarım toprağı olarak Türkiye genelinde yüzde 1 alana sahip. Verimli ve bereketli toprakları ile Muğlamızda zeytinden, cevize, incirden kestaneye kadar her türlü üretime müsait topraklarımız var. Muğla’da nüfusumuzun da yaklaşık yüzde 60’ı kırsalda yaşıyor. Dışardan bakıldığında Muğla’nın turizmle geçindiği zannedilir. Oysa Muğla’nın tarım gelirleri turizm gelirlerinden fazladır ve ülke ekonomisine katkısı çok büyüktür. Narenciyeleri, seraları, zeytinciliği, sebzeleri, çiçekçiliği ve geniş ürün yelpazesi ile Muğla bir tarım kentidir. Büyükşehir Belediyesi olarak Muğla’da tarım bakanlığı ve il müdürlüğümüzün desteklemeleri, programları dışında, onların öngöremediği alanlarda projeler üreterek Muğla’yı hep birlikte kalkındırmanın çalışmalarını yapıyoruz. Sarıkız projemizle de köylümüzün gene sarıkızları ile aynı ortamda bulunmasını sağlayarak onların daha çok süt, kaliteli besi alabilmesi, sütten kooperatifler, birlikler ile marka peynir, yağ diğer mamüllerin üretilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Böylece üreticimiz emeğinin karşılığını fazlasıyla almış olacak. Sarıkız projemizin ana aktörü ise tarlada çalışan, ahırda Sarıkızla ilgilenen, yoğurdu, peyniri yapan kadınlarımız.” dedi.

“Kırsal Muğla’nın Ürettiklerini Kıyısal Muğla’da Tüketir Hale Gelmeliyiz.”

Muğla’nın kırsalda üretilen ürünlerinin üretici kooperatifleri ve birlikleri ile markalaşması gerektiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün kıyısal Muğla’da turizmde tüketilen ürünleri kırsal Muğla’nın üretebileceğini ve karşılayabileceğini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal alanda birçok projeyi, çalışmayı hayata geçirdik. Türkiye’de ilk olma özelliği gösteren, 4 dalda analiz yapabilen Toprak, Sulama Suyu, Bitki laboratuvarını üniversitemizle birlikte hayata geçirdik. Üreticilerimize tohum, fidan desteği sağladık. Yerel tohum merkezimizi kurduk. Kooperatiflerimizle birlikte 6 milyondan fazla alım garantili çiçek ürettik. Tarımda, ulaşımda yaptığımız daha birçok farklı hizmetle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın üretimini ve hayat şartlarının iyileşmesini, kırsaldan kente değil kentten kırsala göçü sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca kırsal Muğla’da üretilen ürünlerin kooperatifler ve birliklerle markalaşmasını, değer kazanmasını sağlayarak kıyısal Muğla’nın taleplerini karşılar hale getirmeyi amaçlıyoruz. Böylece emeğinin karşılığını alan üreticilerimiz, çocukları da topraklarına, tarıma sahip çıkarak farklı alternatif işlere yönelmemiş olacak. Tarımı Muğla’da en üst seviyeye çıkararak çağdaş yöntemlerle herkesin emeğinin karşılığını fazlasıyla aldığı hale getireceğiz. Böyle çalışkan üreticilerimiz olduktan sonra sırtımız yere gelmez, birlikte olduktan sonra aşamayacağımız engel de yok.” dedi.

Atölye Muğla Bir projesinin tanıtımından sonra yörük geleneği olan şirden mayasından peynir yapma katılımcılara işin ustası tarafından uygulamalı olarak gösterildi. Daha sonra Atölye Muğla Bir proje grubunun kamp alanını ziyaret eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün çalışmalar hakkında bilgi aldı ve proje grubunu, üreticileri tek tek dinledi.