Meclis Canlı

Başkan Gürün Koronavirüs Salgını İçin Alınan Önlemleri Anlattı


17.03.2020


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün dünyanın birçok ülkesinden sonra Türkiye’de de görülen koronavirüs salgını için Muğla’nın 13 ilçesinde Büyükşehir Belediyesinin aldığı önlemleri basın toplantısında açıkladı.

Başkan Gürün, 13 ilçede dezenfekte çalışmalarının uzman ekipler tarafından sürdürüldüğünü, koronavirüsün alınan tedbirler ve vatandaşların bilinçlenmesi ile en az kayıpla atlatılacağına inandığını söyledi.

Koronavirüs salgını dolayısıyla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün 13 ilçede Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı önlemleri basın toplantısında anlattı. Gazetecilerle bir araya gelen Başkan Gürün “13 ilçede otogarlar dezenfekte ediliyor. Çeşitli illere gelen giden yolculardan bulaşma ihtimaline karşı sürekli dezenfeksiyon yapılıyor.  Özel ve belediyemize ait Toplu taşıma araçları da dezenfekte ediliyor. Konuyla ilgili olarak basit yöntemlerle ve ilaçlarla nasıl temizlenmesi gerektiği de şoförlerimize öğretiliyor” dedi.

Kullanılan ürünler ve oranları hakkında da açıklama yapan Başkan Gürün, “Yüzde 70 ve üstü alkol, yüzde 5 sodyum hipoklorit denilen çamaşır suyu ve sabun kullanıyoruz. Hem dezenfekte hem de bilgilendirme yapıyoruz. Bodrum-Datça seferini yapan feribotlar temizlendi. Seyrek de olsa seferler devam ediyor. Ayrıca limanların temizliğini de yaptık. Bodrum'da liman adalarına gidip gelen araçlar son olarak burada kalan Yunanistan'a gitmek isteyen ya da oradan gelmek isteyen hemşehrilerin taşınması yapıldı. Gelenler karantinaya alındı ve seferler son buldu. Umreden gelen vatandaşlarımız hakkında bilgim yok ama gerekli tedbirler alınıyor. Dışardan bulaşma riski daha az ama sıfır değil. Hepimiz her an karşılaşabiliriz” dedi.

Kültür, spor merkezleri ve toplu seyirlerin yapıldığı alanlar da şu andaki haliyle dezenfekte edildiğini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “İlçe belediyeleriyle koordineli olarak çalışmaları yürütüyoruz.  Gündüz bakımevleri boşaltıldı. Genel olarak elden geçirilip temizlendi açıldığı zamanda yeniden temizlenecek. Ödeme noktaları hala çalışıyor. Kişileri antiseptik solusyonlarla içeri alıyoruz. Ateşi ölçüyoruz ve işi bittikten sonra bankoyu temizliyoruz. Burada önemli olan çalışanların sağılığının da muhafaza edilmesi” dedi.

Başkan Gürün, “Sürekli kontrol halindeyiz. İzin isteyen ebeveynlere izin verildi. Onların da sağlıkla ilgili konuda sorun yaşarlarsa bilgilendirilmesi istendi.  Huzurevleri çok önemli. Belli yaşın üstünde risk oranı yüksek. Kronik hastalıkları olanlar için yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi zayıfladığından virüs öldürücü olabiliyor. Buralarda da dezenfekte çalışmaları yaptık yapmaya da devam ediyoruz. Panik yapmayalım ama basit tedbirlerin hepsini aksatmadan yapalım. Valilik ve Adalet Sarayı da temizlendi. Burada faaliyetler devam ediyor dolayısıyla ilaçlamaların nasıl yapılacağı konusunda bilgiler veriyoruz. Çünkü iş yerleri olarak bazı kurumların çalışması gerekiyor. Birey olarak ve vatandaşla temas eden kurumun personeli olarak toplum sağlığına zarar vermemek için kendimizi korumalıyız. Zabıta denetimleri sıklaştırıldı. Rafların boşalması gibi olaylar var ama bununla ilgili Muğla'da diğer illere nazaran çok büyük bir hareket yok. Zafiyet yaşatacak kadar bir sıkıntı yok.  Su fatura borcu olan konut abonelerine 2 ay süreyle su kesintisi uygulanmayacak. Şimdilik iki ay durumun gidişatına göre olası durumlarda da revize edeceğiz” dedi.

Başkan Gürün, “Konser, tiyatro, sergi açılışları iptal. Bilgilendirme afişlerini mümkün olduğu kadar her yere yapıştırmak suretiyle astık. Hapşurma, öksürme gibi durumlarda nelere dikkat edeceğimiz resimle ve yazıyla anlatıldı. Koronavirüs bilgilendirme broşürü yaptık ve iş yerlerine bilgilendirme notları hazırladık, dağıttık. Panik yapmayalım ama basit tedbirlerin hepsini aksatmadan yapalım.  Sağlık çalışanlarımızın tümüne teşekkür ve minnetlerimi sunuyorum. Tamamen açık ve şeffaf şekilde bu arkadaşlarımız çalışıyor. Bazen şiddet gibi olmaması gerek davranışlar yaşanıyor ama şu anda fark ediyoruz ki her türlü hizmeti gösteriyorlar. Umarız süreci atlatır ve sağlıklı şekilde hayatımıza döneriz" şeklinde konuştu.