Meclis Canlı

Başkan Gürün, Hatay’da Büyükşehir Belediye Başkanları Toplantısına Katıldı


26.09.2021


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Hatay Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Büyükşehir Belediye Başkanları Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda, Hatay EXPO 2021 organizasyonu hazırlıkları, tarımsal kalkınma ve sığınmacılar gibi birçok konu ele alındı.

Türkiye nüfusunun yaklaşık 40 milyonuna hizmet veren Büyükşehir Belediye Başkanları, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde biraraya geldi. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katıldı.

 


Toplantıda Hatay EXPO 2021, Tarımsal Kalkınma ve Sığınmacı Konuları Ele Alındı

Büyükşehir Belediye Başkanları “EXPO 2021 Hatay ve Tarım” konulu toplantıda, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından son aşamasına getirilen EXPO 2021 organizasyonuna ait hazırlıklar hakkında bilgi aldı. Ayrıca 30 Eylül - 2 Ekim 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi, pandemi sonrası tüm dünyanın öncelikli gündem maddelerinden birine dönüşmüş olan gıda güvenliği bağlamında tarımsal kalkınma konuları, Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki keyfi uygulamaları ve sığınmacı sorunu gibi birçok konu ele alındı.

 


Ortak Bildiri Yayınlandı

Toplantı sonunda Büyükşehir Belediye Başkanları ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, şöyle denildi:

 

1. Hatay Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlıkları tamamlanma aşamasına getirilmiş olan dünyanın en önemli uluslararası organizasyonlarından EXPO 2021 etkinliği, Hatay şehrimiz için olduğu kadar ülkemiz için bir uluslararası barış, ekonomik kalkınma, tanıtım ve markalaşma fırsatıdır. Bu önemli organizasyondan ülke olarak daha etkin şekilde yararlanabilmek için, devletimizin, kamu kurumlarımızın ve belediyelerimizin Hatay şehrimize desteği şarttır. Biz CHP’li Büyükşehir Belediyeleri olarak bu toplantı vesilesiyle elimizdeki kaynak ve imkanlarla Hatay şehrimizin yanında olma konusunda güçlü bir irade ortaya koyduğumuzu beyan ediyoruz.

2. Vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, sürdürülebilir biçimde iyi gıda sağlanması ve üreticiler dahil olmak üzere tarımsal ekonomi içindeki tüm paydaşların yaşam kalitelerinin arttırılması hedefleriyle Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen İşbirlikçi Tarımsal Kalkınma Projesi örneği tartışılmıştır. Türkiye’nin tarımla ilgili yaşadığı sorunların karşısında en üst seviyede ilgi gösteren 11 büyükşehrimiz başta olmak üzere tüm CHP’li belediyeler yoğun tarımsal faaliyetlerle üreticiyi kalkındırdıkları ve tüketiciyi korudukları aşikardır. İstanbul Yenikapı’da 160 Belediyemizin katılımıyla 30 Eylül 2 Ekim 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde, ülkemiz için yeni nesil tarımsal kalkınma politikaları ve üretici odaklı çözüm önerilerinin tartışılacağı önemli bir buluşma olacağı değerlendirilmiştir.

3. Bütçesinin %65’ini CHP’li Belediyelerin ödediği Türkiye Belediyeler Birliği’nin kaynaklarının son derece partizanca ve keyfi kullanıldığı, muhalefet belediyelerine kaynak kullandırılmadığı değerlendirilmiş, kamusal kaynakları daha adil, daha hukuki ve üyelerine hesap veren bir anlayışın hakim kılmasını Birlik yönetiminden talep ediyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı ve gerekirse hukuki haklarımızı arayacağımız bildiriyoruz.

4. Türkiye dünyada hiçbir ülkeyle kıyaslanmayacak kadar büyük ve ciddi bir sığınmacı sorunuyla karşı karşıyadır. Sorunun ülkemizde bu denli büyük ve karmaşık hale gelmesinin temel nedeni ülkemizin bilinen ve mutabık kalınan bir sığınmacı politikasının olmamasıdır. Bu büyük sorunun ele alınma biçiminde köklü bir değişikliğe gidilmezse, yaşanan sorunların daha da derinleşmesi kaçınılmazdır. Bugün itibariyle şehirlerimizin sığınmacı sorunu çözülmemişken, hiçbir şehrimizin daha fazla sığınmacıyı kaldırma kapasitesi kalmamıştır. Ekonomik, sosyal, güvenlik ve istihdam gibi boyutlar içeren sığınmacı sorununun, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin işbirliği olmadan çözülmesi mümkün değildir. Bu toplantı vesilesiyle hükümetimize açık çağrıda bulunarak, sığınmacı sorununun çözümünde yerel yönetimlerin dışlanmamasını, daimi bir ortak masa kurulmasını, yerel yönetimlere bu konuda yetki ve bütçe temin edilmesini, ilkeli, kararlı, şeffaf, demokratik ve katılımcı bir göç politikası açıklanmasını talep ediyor, CHP’li belediyeler olarak devletimize her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.

5. Toplantımızda son olarak üniversitelerin açılmasıyla birlikte son derece yakıcı bir sorun haline gelen öğrencilerin yurt ihtiyacı değerlendirilmiş, CHP’li belediyeler olarak bu süreçte hiçbir öğrenciyi açıkta bırakmayacak şekilde hızlı kamusal projeler geliştirme ve gençlerimize acil çözümler üretme kararı alınmıştır.