Meclis Canlı

Başkan Gürün Genç Şehir Plancıları ile Bir Araya Geldi


05.08.2015

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Planlama Öğrencileri 4.Yaz Eğitim Kampı’nı ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası’nın bu yıl dördüncüsünü Muğla Akyaka’da düzenlediği Yaz Eğitim Kampı’nda farklı üniversitelerden 65 öğrenciyle bir araya gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, geleceğin şehir planlayıcılarıyla sohbet etti ve yaz kampında yaptıkları projeleri inceledi.

Merkez yetkilerini yerele devretmiyor

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 4.Yaz Eğitim Kampı’nda şehir plancıları öğrencileriyle bir araya geldiği toplantıda, şehirlerin planları yapılırken merkezi hükümetin aldığı kararlar nedeniyle yerelde sıkıntılar yaşandığını, merkezin yetkisini yerele devretmek istemediğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla, 30 Mart Yerel seçimlerinden sonra Büyükşehir olan 14 ilden biri. Olmayan bir belediyeyi kurup organizasyon şemasını oluşturarak Muğla’da hizmet vermeye başladık. Büyükşehir yasasının gerekçelerine baktığımızda yasanın maddelerinden birinde plan bütünlüğü ve disiplini sağlamak için büyükşehir olmalı deniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı istediği yeri istediği şekilde biz yerel yöneticilere sormadan plan yapmak, imara açmak, ruhsat verme hakkına sahip. Ayrıca Çevre ve şehircilik Bakanlığı Özel Çevre Koruma alanları var. Büyükşehir yasasındaki plan bütünlüğü ve disiplini maddesine rağmen merkez yetkisini yerele devretmiyor. Eğer gerçekten çağdaş kentler kurmak istiyorsak kuralları bütün aktörlerle birlikte beraber belirlemeliyiz. Yetki yerelde olmalı ve denetimi de çok ciddi şekilde yapılmalı. Merkeze verilen yetkiler şehirlerde farklı rantlara sebep olabiliyor. Bunun örneklerini ne yazık ki Muğla’da sıkça yaşıyoruz.” dedi.

Yaz Eğitim Kampı için Akyaka’yı tercih eden 65 öğrenciyle sohbet eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, geleceğin şehir plancıları adaylarına eğitimlerinde başarılar diledi ve meslek yaşamlarında çevreyi, doğayı koruyan projeler yapmalarını istedi.