Meclis Canlı

Başkan Gürün; “Biz Muğlayız biz bir aileyiz ve birlikte güçlüyüz”


06.12.2019


Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli turizm fuarı 13. Travel Turkey İzmir fuarında sektörün önde gelenlerinin ağırlandığı resepsiyon düzenledi. Turizmin önemli temsilcilerinin bir araya gelmesiyle düzenlenen “Travel Turkey Turizm Fuarı – 2020 Muğla Turizmi” konulu resepsiyona Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, İzmir ve Muğla ilçe Belediye Başkanları,  İl Kültür ve Turizm Müdürleri, Ticaret ve Deniz Odaları Başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Turizmin dünü, bugünü ve gelecekteki potansiyelinin değerlendirildiği resepsiyonda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da turizmin sorunlarının yıllardır tartışıldığını ifade etti. Bu yıl Thomas Cook ile ilgili önemli bir yara ve darbe aldıklarını vurgulayan Başkan Gürün, bu darbenin kendilerini biraz daha derin düşünmeye, gelecekteki bu tür olayları bir daha yaşamamaya, tedbir almaya ve ortak hareket etmeye yönlendirmesi gerektiğini söyledi.

“Master planı yapmalıyız”

Turizmde master planı yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Gürün, “Turizmde kapasitemiz ortaya konmadan bakanlık Bodrum’da yeni turizm alanları ilan etti. Çünkü yetki kendilerinde bulunuyor. Bunun bu şekilde olmaması gerekiyor. Yetki yerelde olmalı ve yerel aktörlerle beraber konuşup verilere ve istatistiğe dayanan bir planlama yapılmalı. Yine aynı şekilde Gökova Körfezinde Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan proje ile 70-80 tane marina yapılabilecek planlamaya gidildi. Gökova Körfezine bu kadar çok marina yapılırsa buradaki Mavi Tur biter. Plan bütünlüğü nerede? Şehircilik Bakanlığı özel çevre alanlarında istediği gibi plan yapıyor. Yerele yetki, kaynak ve sorumluluk aktarılmalı ve denetimi merkezden yapmalı” ifadelerini kullandı.

“Alt yapı ile ilgili bu yıl en büyük yatırımı Bodrum’a yapıyoruz”

Turizm Bakanlığı’nın yerelin bilgisi olmadan bazı yerleri turizm alanı ilan etmesinin yanlış olduğuna değinen Başkan Gürün, “Uzun yıllardır Muğla’da alt yapı yok. Bizim ilk önce alt yapı sorununu çözmemiz gerekiyor. Alt yapı ile ilgili bu yıl en büyük yatırımı Bodrum’a yapıyoruz. Buradaki sorun yıllardır çözülememiş. Biz üstünü yapıyoruz; altı bizi yakıyor, üstü milleti yakıyor. Şu anda Muğla’da alt yapının tamamlanabilmesi için en az 5 Milyar liraya ihtiyaç var. 5 Milyar lira harcama yaptığımız takdirde kanalizasyon, su ve yağmur suyu ile ilgili belli bir standardı yakalayabileceğiz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak 4 sene uğraşarak 83 buçuk Milyon Euro’luk kredi alabildik. Krediler almamız, yeni borçlanmalar yapmamız gerekiyor. Önce alt yapı sorunumuzu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Yani yeni yataklara ihtiyacımız yok” dedi.

“Elimizdeki veriler önümüzdeki dönemin Kültür Turizmi olduğunu gösteriyor”

Önümüzdeki 20 yılda turizmin deniz, kum, güneşten kültür turizmine evirileceğinin öngörüldüğünü söyleyen Başkan Gürün, “Çin ve Hindistan gibi büyük nüfusu bulunan ülkeler önümüzdeki 20 yılda en fazla turisti gönderecek ülkeler olarak görünüyor. Kendi kültürlerinden farklı olarak kültürlerimiz ve değerlerimizle ilgileniyorlar. Yani deniz, kum ve güneş istemiyorlar. Kıyılarımızı tabi ki görmek isteyecekler ama bizim Muğla’da 110 adet antik kentimiz bulunuyor. Bunları ihya edip ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bizim kültürel değerlerimizi ortaya çıkartarak değerini ve karşılığını alarak turistlere sunmamız gerekiyor. Otellerimiz müşterisini alacak ve o otellerde tatil yapan arkadaşlar yüzlerini denize değil, kıra dönecekler. Buna göre kendimizi revize ederek turizm açısından dönüşümü kafamızda sağlamamız gerekiyor” dedi.

“Muğla’da bu kadar değerli bir coğrafyayı, kıyıları, ormanı ve kültürü bedava denebilecek bir paraya sunuyoruz”

Muğla’da bu kadar değerli bir coğrafyayı, kıyıları, ormanı ve kültürü bedava denebilecek bir paraya sunduklarını ifade eden Başkan Gürün, “Her şey dâhil çok ciddi bir sorun. 2018’den 2019’a geldiğimizde 2019’da 500 bin daha fazla turist ağırladık. Ancak 2018’de ve 2019’da elde ettiğimiz gelir aynı. Bu nedenle kişi başına düşen harcamayı arttırmamız gerekiyor. Ancak bizim ilk önce kendimizi toparlamamız gerekiyor. Örneğin Turizm Bakanlığı’nın 2023 stratejik planında Muğla’da tek yer alan proje Datça’da eko turizm. Yani Bodrum’un, Fethiye’nin, Marmaris’in nasıl oluyorsa bu planda yeri yok. Bu çok acıklı bir durum.Eğer turizm bakanlığı 2023 yılında sadece Datça’da eko turizm yapıyorsa bizim dertlerimizle ilgilenmiyor, farkında değil ve bizi umursamıyor demektir.” dedi.

“Muğla’yı korumak ve geleceğe taşımak için hep birlikte olmamız lazım”

Muğla’yı korumak ve geleceğe taşımak için hep birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Başkan Gürün, “ Bundan sonra hangi fuarlara, nasıl ve ne şekilde katılacağımıza hep beraber karar vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak üstümüze düşeni yapacağız ve Muğla’yı 13 pırlantalı gerdanlık gibi sunacağız.  Her ilçemiz ayrı ayrı uluslararası üne sahip bir destinasyon. Birlikteliğimiz çok önemli. Resepsiyonuma katılan sevgili Belediye Başkanlarıma, Ticaret Odası Başkanlarıma, turizm sektöründeki derneklerimize, turizm müdürlerimize çok teşekkür ediyorum. Böyle birlikte olduğumuz toplantılara ihtiyacımız var. Biz Muğlayız biz bir aileyiz. Bunu unutmayarak düşünüp hareket ettiğimiz takdirde aşamayacağımız herhangi bir problem ve engel olmayacaktır. Sevgiyle kalın, güleryüzle kalın, mutlulukla kalın” diyerek sözlerini tamamladı.