Meclis Canlı

Başkan Gürün, Basın Bayramı’nda Gazetecilerle Buluştu


24.07.2018

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle düzenlenen etkinlikte Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, bölgedeki gazeteciler ile bir araya geldi.

Basında sansürün kaldırılışının 110. yıldönümü nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bir program düzenlendi. Başkan Gürün’ün ev sahipliğini yaptığı programa il genelinde faaliyetlerini sürdüren gazete, dergi, radyo ve televizyon kanallarının temsilcileri ile basın emekçileri katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda konuşan Fethiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Sıdıka Kölemen “Bütün meslektaşlarımızın daha güzel bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüğü, işverenler tarafından haklarının korunduğu, yöneticilerin sadece özel günlerde değil her gün daha saygılı ve işbirlikçi davrandığı günler dileklerimle bayramımız kutlu olsun” dedi.

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut “Basında sansürün kaldırılışının yıldönümü nedeniyle bizleri bir araya getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve personeline teşekkür ediyorum. Basın Bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz tarihi günümüzde gerek medyanın, gerekse meslektaşlarımızın içinde bulunduğu zor şartlar ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin tam anlamıyla kaldırılamaması nedeniyle bayram olarak söz edilmesinin çok doğru olmadığını düşünüyoruz. 24 Temmuz mesleğimiz ve meslektaşlarımız için basının birlik, beraberlik ve dayanışma günüdür. Basın özgürlüğünün kriterleri medeni dünyaya uygun bir şekilde oluşturulmadığı sürece böyle kalmaya devam edecektir. Mesleğimizde paydaş olarak yanımızda bulunan Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ediyor, tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyorum”  ifadelerine yer verdi.

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan “Basın özgürlüğünün en çok gerilediği ülkeler arasında Türkiye’nin Polonya, Macaristan, Bolivya, Sırbistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile birlikte anılıyor olması üzücü bir durum. Bu durumu göz önünde bulundurarak çok fazla söze gerek olmadığını düşünüyor, 24 Temmuz’un basın bayramı olarak kutlanması dileğiyle tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyor, bizleri bir araya getiren Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş “Basında sansürün kaldırılışının 110’uncu yıldönümünde yazılı, görsel, işitsel yayın yapan tüm kuruluşlarımızın, mesai saati gözetmeksizin her türlü baskı ve zorluklara göğüs gererek halkın doğru haber alması için çalışan tüm basın mensuplarının, bayramını en içten duygularımla kutluyorum. Cemiyet başkanlarımızın da söylediği gibi bundan sonra bu günün bayram havasında geçtiği günlerde görüşmek dileğiyle, hepinize saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

Başkan Gürün; “Bodrum Turgutreis’teki güzel bir hizmetimizden Seydikemer Seki’deki vatandaşlarımızın haberi oluyor ve mutlu oluyorsa bu Büyükşehir hizmetleri yanında basın emekçilerimiz sayesindedir.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün 24 Temmuz Basın Bayramı buluşmasında, özgür ve tarafsız basının vatandaşların doğru bilgilendirilmesi açısından çok önemli olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün de kurduğu gazete ve haber ajansı ile bunu gösterdiğini söyledi ve Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda sürekli düşen notunun üzücü olduğunu belirtti. Başkan Gürün; “24 Temmuz gibi anlamlı bir günde Muğlamızda görev yapan basın emekçileri ile Basın Bayramı’nı birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bayramlar bir kutlama, mutlulukları paylaşmak biraz da dinlemedir. Basınımızın bugün içinde bulunduğu durumda bayram tadında olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Dünyada basın özgürlüğü olarak baktığımızda Türkiye’nin gittikçe aşağıya doğru inen bir notunun olduğunu görüyoruz. Bunun nedenlerinin araştırılması ve tartışılması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ulusal Kurtuluş Savaşı yılları ve sonrasında vatandaşların doğru haberlerle bilgilenmesi için 1918 yılında Minber, 1919 yılında İrade-i Milliye, 1920 yılında Hakimiyet-i Milliye gazetelerini, 1920 yılında da ilk Türk haber ajansı ve şu an Türkiye’nin en önemli ajanslarından Anadolu Ajansı’nı kurmuştur. Doğru ve tarafsız bilgilerin Anadolu’nun her köşesindeki vatandaşlarına ulaşmasını sağlamış ve basına verdiği önemi her fırsatta sözleri ve yaptıkları ile göstermiştir.” dedi.

Toplumun doğru, net, tarafsız haberlerle bilgilenmesi gerektiğinin altını çizen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, haberde yorumun, manipülasyonun olmaması gerektiğini, bir haber hakkında yorumun da ancak gazetelerin köşe yazarları kısmında yapılması gerektiğini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Büyükşehir Belediyesi olarak 4 yılı geride bıraktık ve bu süreçte yaptığımız hizmetlerin vatandaşlarımıza ulaşması, doğru bilgi aktarma anlamında siz değerli basın mensupları ile pozitif bir çalışma yürüttük. Bodrum Turgutreis’teki güzel bir hizmetimizden Seydikemer Seki’deki vatandaşlarımızın haberi oluyor ve mutlu oluyorsa bu Büyükşehir hizmetleri yanında sizlerin emekleri sayesindedir. Vatandaşlarımızla böyle bir iletişim kurmamızı sağladığınız ve Basın Bayramı’nda bizlerle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyor, hepinizin basın bayramını kutluyorum.” dedi.

Basın buluşması Başkan Gürün’ün sunumunun ardından soru cevap bölümü ile sona erdi.