Meclis Canlı

Antik Kenti Yapılaşmaya Açabilecek Karara Büyükşehir Dava Açıyor


09.06.2022

Muğla Büyükşehir Belediyesi kentin önemli kültür miraslarından biri olan Bodrum Karakaya Mahallesinde bulunan “Myndos Antik Kenti” bölgesinde sit derecesini düşürerek yapılaşmanın önünü açacağı değerlendirilen Kurul Kararına karşı dava açıyor.

 Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Myndos Antik Kentinin yayılım alanında kalan özel mülkiyete ait bölgelerde jeoradar ve sondaj çalışması yapılması kararına karşı hukuki mücadele başlatıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalar sonucunda antik kentin yayılım alanın yapılaşmaya açılabileceği değerlendirilirken, bunun emsal karar olması ve diğer 110 antik kentte de bu uygulamanın yapılarak tarihi dokuya büyük zararlar verilebileceği endişesiyle hukuki mücadele başlatılıyor.

 

Büyükşehir Belediyesi Karara “Karşı Oy” Kullandı

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi yerleşimin binlerce yıl öncesine kadar uzanan ve Karia Bölgesinin önemli liman kentlerinden biri olan Myndos Antik Kentinin yayılım alanında yapılacak olan jeoradar ve sondaj çalışmalarına karşı hukuki mücadele başlatıyor. Büyükşehir Belediyesi kurulda burada herhangi bir çalışma yapılmaması için Koruma Kurulu Kararına “karşı oy” kullandı. Büyükşehir Belediyesinden yapılan değerlendirmede “Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 658 sayılı ilke kararının (Arkeolojik Sitler Koruma ve Kullanma Koşulları) 1. Derece Arkeolojik Sitler bölümünde “bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağı” belirtilmesine rağmen,  arkeolojik potansiyelin tespitine yönelik 1. Derece arkeolojik sit alanda sondaj yapılmasına izin veren Kurul Kararı mevzuata aykırıdır” denildi.  


Gürün, “Bu Karar Emsal Karar Olur Bütün Antik Kentlerimizde Yapılaşmanın Önü Açılır. Buna İzin Veremeyiz”

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan jeoradar ve sondaj çalışması kararının risk teşkil ettiğini vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Bu karar Muğla İl genelinde tespiti yapılan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları ve 110 antik kent için “emsal”  olabilir. Antik kentlerin topografyasıyla korunması gerekir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu karara karşı hukuki mücadele şehrimizde bulunan önemli kültür miraslarından antik kentleri korumak ve tarihi dokuyu gelecek nesillere aktarmak adına bu tür kararlara karşı mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyorum” dedi.