Meclis Canlı

Ankara Büyükşehir’den Vektörle Mücadele Ziyareti


08.04.2021


Ankara Büyükşehir Belediyesi Vektörle Mücadele çalışmalarını yerinde incelemek için Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’ndan Veteriner Şube Müdürü Mustafa Şener ile Çevre Sağlığı ve İlaçlama Şefi Hasan Tecimer, yürütülen Vektörle (Haşere) Mücadele çalışmalarını yerinde incelemek üzere Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık Sosyal Hizmetler Dairesi ekiplerini ziyaret etti.      

Vektörle Mücadele hizmetleri uygulama örneklerini yerinde görmek; personel, araç, biyosidal ürün ve şikayet takibi için kurulan sistemi incelemek, kullanılan cihazlar ve biyosidal ürünler ile Muğla genelinde yürütülen hizmetin organizasyon yapısı hakkında bilgi almak isteyen yetkililere detaylı bilgilendirmeler uzman ekipler tarafından yapıldı ve tüm bilimsel çalışmaların yer aldığı Muğla Büyükşehir Belediyesi yayını “Entegre Vektör Mücadelesi” kitabı takdim edildi.

Vektörle Mücadele Hizmet Birimi, Geçici Hayvan Bakımevi ve Menteşe Mezbaha Tesisi’nde incelemelerde bulunan yetkililere ayrıca fiziksel mücadele kapsamında gerçekleştirilen fiziki iyileştirmeler örnekleriyle anlatılarak, kültürel mücadele kapsamında vatandaşların bilgilendirilmelerine yönelik çalışmalar ile afiş ve broşür örnekleri sunuldu.

Başarılı Çalışmaları Yerinde İncelediler

Özellikle Vektörle Mücadele kapsamında yürütülen başarılı çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade eden Ankara Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürü Mustafa Şener, 5. Uluslararası Biyosidal Kongresi’nde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği sunumun etkileyici olduğunu, iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün olmak üzere kendilerini 2 günlük ziyaret boyunca ağırlayan yetkililere teşekkür eden Mustafa Şener karşılıklı fikir alışverişleri ve işbirliği ile vatandaşlara en iyi hizmeti vermek için çalışacaklarını belirtti.

Muğla Büyükşehir Vektörle Mücadeleyi Bilimsel Çalışmalarla Yapıyor

Haşere ile mücadele konusuna bilimsel yaklaşan ve iki üniversite ile ortak çalışma yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla genelinde sivrisinek türlerini ve yaşadıkları habitatların haritasını çıkartarak buna göre ilaçlama yapıyor. Ege ve Ankara Üniversitesi Muğla genelinde sivrisinek ve diğer haşerelerle ilgili saha çalışmaları yaparak Muğla genelindeki sivrisinek türlerini mevsimlerine göre belirledi ve Türkiye’de üniversite, belediye işbirliği ile uluslararası biyosidal kongresinde en iyi sunum seçilen başarılı bir çalışmanın altına imza attı.

2016 yılında Muğla genelinde 361 lavra örneğinden 352’sinin örnek teşhisi gerçekleştirildi ve toplam 12 farklı tür belirlendi. Belirlenen 12 farklı türden 2’sinin de bölge için yeni türler olduğu anlaşıldı. Bu çalışmaları kitap haline getiren Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Entegre Vektörle Mücadele Hizmeti’ ismiyle yayınladı.