Meclis Canlı

81 Milyon Liralık Yatırımın Tanıtımı Yapıldı


08.07.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Milas’ın Ören Mahallesine yapılacak olan 81 milyon liralık alt yapı yatırımının tanıtımı Ören halkına yapıldı.  Mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediyesine ait olacak atıksu arıtma tesisi 2054 yılına göre planlandı.

Gökova Körfezinin turizm merkezlerinden birisi olan Milas’ın Ören Mahallesine atıksu arıtma tesisi ve kanalizasyon şebeke hattı yapılıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından “Sürdürülebilir Şehirler Projesi-2” kapsamında İller Bankası desteği Dünya Bankası kredisiyle Ören’de yapılması planlanan projenin maliyetinin 10 Milyon 500 bin Avro (81 Milyon TL) olduğu, en geç 2021 yılı içinde ihale edileceği ve projenin 24 ayda bitirilmesi hedefleniyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü ve İller Bankası tarafından görevlendirilen firma tarafından Ören halkına yatırımla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Ören halkı yoğun katılım gösterdi.

Milas Ören’in 2054 yılana kadar olan büyüme ve gelişme ihtiyaçlarına göre belirlenen proje sahibi Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Kanalizasyon Şebeke Projemiz, atık suyun oluştuğu noktadan başlayarak parsel bacaları, parsel bağlantıları, tali ve ana toplayıcı şebeke hatları ve terfi hatlarından oluşmaktadır. Birinci kademe olarak 53.000 metre şebeke hattı, 9.500 metre parsel bağlantısı, 12.000 metre terfi hattı olmak üzere toplam 74.500 metre hat ve 7 adet atık su pompa istasyonu (Terfi Merkezi) yapılacaktır. Söz konusu alanda yağmur suları ve atık suların birbirine karışmayacağı, ayrık sistemin kullanılması uygun görülerek projelendirilmiştir. Proje nüfusu toplam 25.000 kişi ve toplam evsel debi 136.00 lt/sn olarak hesaplanmıştır. Kanalizasyon tesislerinde SN8 Rijitliğinde HDPE koruge borular kullanılacaktır. Hat ve terfi istasyonları yapım maliyeti 6.000.000 Avro(46.000.000 TL)’dur” denildi.

Mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediyesine ait olacak atıksu arıtma tesisi 2054 yılına göre planlandı. Toplamda 8.000 m3/gün kapasiteye sahip. Birinci kademe olarak 4.000 m3/gün olarak yapımına geçilecek. İleri biyolojik arıtma tesisi çıkış suları, sulama suyu kalitesinde olacak. Atıksu arıtma tesisinin yapım maliyeti, 4.500.000 Avro (35.000.000TL).

Başkan Gürün: Örenimiz beklediği alt yapıya kavuşuyor

Bodrum ve Fethiye’den sonra Milas Ören’de de büyük bir alt yapı yatırımının startını vereceklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Tüm projeler tamamlandığında, Ören Mahallemizin atıksulardan kaynaklanan çevresel kirliliği kalıcı olarak giderilecek. Sürdürülebilir bir çevre ve temiz bir deniz, halkımızın kullanımında olacaktır. Projenin ilk etabı, Ören merkezi kapsayacak. İkinci etabı ise çevredeki siteleri içine alacak. Arıtma tesisi ise çevre siteleri de kapsayacak şekilde planlandı. Milas’ımızın güzeller güzeli mahallesi Ören’e ihtiyacı olan alt yapı yatırımını başlatıyoruz. Dünya Bankası’ndan sağladığımız kredi ile Bodrum, Fethiye’de büyük alt yapı yatırımlarını başlatmıştık. Projelerin onay süreci ve diğer işlemlerin tamamlanmasıyla Ören’imizde modern bir alt yapıya kavuşacak. Önem ve aciliyet sırasına göre tüm ilçelerimizde vatandaşlarımızın daha huzurlu ve mutlu bir kentte yaşaması için yatırımlarımız devam edecek.” dedi.