Meclis Canlı

4. Ulusal Karikatür Yarışması Sonuçlandı


07.06.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4. cüsü düzenlenen ‘Su Hayattır’ konulu Ulusal Karikatür Yarışması sonuçlandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Ulusal Karikatür Yarışmasının sonuçları belli oldu. ‘Su Hayattır’ konulu karikatür yarışmasına Türkiye’nin her bölgesinden 173 kişi 307 karikatür ile katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, karikatürcüler, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Yarışmanın jüri üyeliğini Gürbüz Doğan Ekşioğlu (Yrd. Doç Dr. Yeditepe Ünv. Öğrt. Gör.), Şevket Yalaz (Karikatürcü), Sait Munzur (Karikatürcü), A. Kadir Uslu (Karikatürcü), Savaş Ünlü (Mizah Yazarı) ve Mehmet Selçuk (Karikatürcü-Koordinatör) yaptı. Jüri üyelerinin birbirinden değerli eserler arasından dereceye girenleri belirlemede oldukça zorlandıkları ‘Su Hayattır’ konulu 4. Ulusal Karikatür Yarışma’nın birinci Isparta’dan Hikmet Çil, ikinci İstanbul’dan Musa Keklik, üçüncü ise Bursa’dan Halit Kurtulmuş oldu.

‘Turan Özdemir Özel Ödülü’ Verildi

4. Ulusal Karikatür Yarışmasının ödülleri arasında, Dondurmam Gaymak filmi ile ünlenen ve geçtiğimiz Ocak ayında kaybettiğimiz Muğlalı sinema ve tiyatro oyuncusu Turan Özdemir için de özel ödülü verildi. Yarışmada Turan Özdemir Özel ödülünü Ergül Aktaş kazandı. Ayrıca yarışmada Önder Önerbay, Mehmet Kahraman, Özcan Çalışkan mansiyon ödüllerinin sahibi olurken, 18 yaş altında Yaren Güceyü ve Suna Ecem Öksüz ödüle layık görüldü.

Bahattin Gümüş; “Karikatür toplumsal ve siyasi olayların çizgilerle aktarımıdır”

Ulusal karikatür yarışması düzenlemenin sosyal demokrat belediyeciliğin bir farkı olduğunu belirten Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Karikatür toplumsal ve siyasi olayları mizahi olarak resimsel aktarma sanatıdır. O karikatüre baktığımız zaman hepimiz farklı yorumlar getirebiliriz. Artık günümüzde herhangi bir siyasinin karikatürünü çizdiğiniz zaman kendinizi farklı
yerlerde ve cezalandırılmış olarak görebilirsiniz. Ancak geçmişte ülkemizi yönetenlere, Süleyman Demirel’e, Erdal İnönü’ye, Turgut Özal’a baktığımız zaman olanların kendilerinin karikatürlerini çizen ve kendilerini eleştiren karikatüristler ile aynı programlara çıkıp yorumlama yaptıklarını görürdük. Ne yazık ki günümüzde artık böyle şeyleri göremiyoruz. Yakın bir zamanda siz değerli karikatüristlerin özgürce çizebildiği günler görmek dileğiyle yarışmaya katılan tüm arkadaşlara ve bu güzel organizasyonu düzenleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Gürün; “Ulusal karikatür yarışmamızla toplumda ihtiyaç duyduğumuz, eksikliğini hissettiğimiz konuları vatandaşlarımızın çizgilerle anlatmasını amaçlıyoruz.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, toplumda eksikliğini hissettikleri, ihtiyaç duydukları konularda karikatür yarışması düzenlediklerini ve bu sanatla uğraşan sanatçıları bir araya getirdiklerini söyledi ve tüm katılımcılara eserleri ve yarışmaya gösterdikleri ilgi için teşekkür etti. Başkan Gürün; “Muğla’da ulusal karikatür yarışmamızın dördüncüsünü Su Hayattır teması ile düzenledik. Dünya’da ve Türkiye’de su ile ilgili yaşadığımız sorunlar, suyun tasarrufu ve önemi hakkında toplumu bilinçlendirmek için bu temayı seçtik. Daha önceki yıllarda Muğla Kültürü, sevgi, dostluk, barış ve düşünce özgürlüğü konularında karikatür yarışmamızı düzenlemiştik. Toplumda ihtiyaç duyduğumuz, eksikliğini hissettiğimiz konuları vatandaşlarımızın çizgilerle anlatmasını amaçlıyoruz. Ülkemizin he şehrinden katılım oldu ve jüri üyeleri de dereceye giren yarışmacıları seçmekte zorlandılar. Yarışmada karikatürist arkadaşlarımız uluslararası boyutlardaki yarışmalarda ödül alabilecek çizimler yaptılar. Karikatür, olayları, durumu, toplumsal gelişmeleri, siyasi süreci insana rahatlıkla anlatabilen, onlara ulaşabilen, eleştirel olarak olaylara bakan ve toplumu aydınlatmaya, bilgilendirmeye, sorunlarla ilgili çözüm üretmeye yönlendiren bir sanat dalı. Ancak her şeyde olduğu gibi karikatür sanatı da ülkemizde maalesef özgürlük kanatları olmadığı için tam anlamıyla uçamıyor. Bunun mutlak suretle değişmesi lazım. Eleştirel yazarlar, çizerler, karikatüristler özgürce çizebilmeli ve düşüncelerini insanlara aktarabilmelidir. Böylece yöneticiler daha iyi yönetme, eksikliklerini, yanlışlıklarını görme ve daha az hatayla hizmet etme imkanı bulur. Mizah ve karikatür topluma uzun uzun konuşmadan anlatabilmenin en pozitif yolu. O nedenle daha hür, kişisel ve toplumsal hürriyetlerin olabildiğince yaşandığı, çizgilerin daha cesurca atıldığı bir toplumda farklı temalarda karikatür yarışmalarında buluşmak dileğiyle, tüm katılımcılara eserleri ve katılımları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Başkan Gürün’e Karikatür hediye edildi

Ödül töreninin sonunda yarışmada üçüncü olan Halit Kurtulmuş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e çizdiği karikatürü hediye etti. Başkan Gürün de kendisine hediye edilen karikatür için Halit Kurtulmuş’a teşekkür etti.