Meclis Canlı

13 İlçede Kırsal Kalkınma İçin Muğla Bir Kuruluyor


10.07.2017

Turizm ve tarımın tetikleyici güç olduğu Muğla’da, kırsal kalkınmayı güçlendirmek için Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Atölye Muğla Bir projesi hayata geçiriliyor.

Birlikte kalkınmak için birlikte üretim yaklaşımını benimseyen Atölye Muğla Bir’de, tarımsal çeşitliliği ve katma değeri destekleyen program ve projeler, üretenler ve tüketenler ile birlikte geliştiriliyor. 

Muğla’nın on üç ilçesinin farklılığını çeşitlilik içinde korumak, her ilçenin farklılıkları ve benzerliklerini, bir hedef doğrultusunda ortaklaştırmak için kurulan Atölyede, hemşehrilerin sorunlarını tespit ediyor, çözüm yollarını buluyor, uygulamalar Muğla Büyükşehir Belediyesi önderliğinde, on üç İlçe Belediyesi ile birlikte hayata geçiriliyor. 

Neden Kuruldu?

Atölye Muğla Bir olarak, BİR olmanın gücüne inanıyoruz, Birlikte Kalkınmak İçin Birlikte Üretiyoruz.

Nasıl Çalışır?

13 ilçe için geliştirdiğimiz 13 proje ile kırsalda yenilik ve yaratıcılığı destekliyoruz.

Neler Yapar?

Üreten ve tüketenleri, kişiler ve kurumları bir araya getiriyor, Araştırma, Katılım ve Tasarım süreçlerini kurguluyor, kalkınma projelerini hayata geçiriyoruz.

Ortak amaç etrafında buluşan yaratıcı kişileri, Muğla için üreten hemşehrileri bir araya getirmek amacıyla, Hemşehri Birliği platformu kuruldu. Hemşehri Birliği, Muğla için üreten girişimci ve gönüllüleri Atölye Muğla Bir ile buluşturan sosyal etkileşim platformudur. www.muglabir.com adresinden Hemşehri Birliği’ne katılın, yetenekli hemşehriler ağının parçası olun. Fikir Birlikleri kurun, ortak amaç etrafında kümelenen hemşehrilerinizle buluşun. Proje ve etkinlik önerilerinizi paylaşın. Tasarım çağrılarını takip edin, Muğla'daki kırsal kalkınma hareketinin parçası olun.

Sarıkız

İmece kültürü canlandırarak, sütü pazara en hızlı ve sağlıklı sunarak, köylünün gelirini nasıl artırabiliriz?

Kır Çiçeği

Köylüye alım garantisi verilerek süs bitkiciliği geliştirilerek, bölge köylerini nasıl kalkındırabiliriz?

Çam Balı

Geleneksel arıcılık deneyimini ve ürün çeşitliliğini, ekonomik kalkınmayı sağlayacak biçimde nasıl yeniden ele alabiliriz?

Yeşil Yolculuk

Mavi yolculuk ile yeşil yolculuğu entegre ederek, yeni rotaları nasıl kurgularız?

Bahçe Kent

Muğla’da kent ve kır birlikteliğini sağlayan bahçe kentler akımını nasıl başlatabiliriz?

Sepet

Yerel deneyimi yaşatarak, yerel üretimi nasıl kalkındırabiliriz?

Sarnıç

Susuz yaz yaşanmaması için yağmur suyunu nasıl değerlendiririz?

Sefertası

Kıyı ve kırlarda kültürel ve doğal turlara katılan turistlere yöre mutfağını nasıl tanıtırız?

Mitoloji

Geçmişin kökeni olan mitoloji ile günümüz arasında bir köprü oluşturup, coğrafya ile bütünleşmiş düşünsel yolculuklar kurgulayabilir miyiz?

Hemşehri

Anadolu ve Ege coğrafyasının buluştuğu bu özellikli coğrafyadaki kimlikler ve kişiliklerle yeni bir hemşehrilik bilinci geliştirebilir miyiz?

Güzergah

Turistlerin keyif ve keşif duygusu içinde Muğla’nın değerlerini fark etmeleri için, evrensel bir iletişim dili geliştirebilir miyiz?

Tasarla TAK

Geçmişin izleri, geleceğin çizgilerini buluşturan yaratıcı ürünleri nasıl tasarlayabiliriz?

Katman

Ortak coğrafya ve katmanlaşmış kültürleri bütünleştirici süreçlerini nasıl bütünleştirebiliriz?

 

13 İLÇEDE 13 YAZ ATÖLYESİ

13 tasarım disiplininden katılımcılar, Muğla’nın 13 ilçesinde buluşuyor. Atölye Muğla Bir olarak, yaz boyunca kentin birbirinden farklı karakterdeki 13 ilçesinde, kırsal kalkınmayı hedefleyen 13 atölye düzenliyor.

Ege’nin tarihi ve kültürel değerleri ile katmanlar üstü deneyimlerine açık kenti Muğla’da bu yaz farklı bir atölye deneyimi yaşamaya ne dersiniz?

Bu atölye deneyimlerinde konularında uzman yerel ve misafir aktörlerle eylem halinde olarak, Muğlalılarla etkileşim kuracak ve kente bambaşka bir açıdan bakacaksınız. 13 ilçede 13 Yaz Atölyesi’yle hem kırsalı ve insanlarını tanıyacak, doğayı gözlemleyecek hem de atölye ve saha çalışmaları doğrultusunda tasarım kültürünün gelişmesiyle kırsal kalkınmayı amaçlayan doğa ve insan dostu bir sürecin parçası olacaksınız.

Atölyelerde, 13 farklı tasarım disiplininden yürütücüler, katılımcılar, belediye birimleri, yerel oluşumlar ve halk bir araya geliyor. Her atölyenin kontenjanı 30 kişiyle sınırlı olup; gün içindeki toplantı, film gösterimleri ve tartışmalara katılım kırsalda yaşayan herkese ve Muğla’da çalışma yapan sivil oluşumlara açık olacak.

Bu yaz atölyeleriyle 13 projeye ilişkin yerel deneyimlerin, ilgili tasarım disiplininden misafir yürütücüler ve katılımcıların donanımlarıyla zenginleşmesini amaçlıyoruz. Bunun için hep birlikte sorunları tespit edip tarafların istek ve beklentilerini araştırarak çözüm üreten tasarımlar geliştireceğiz. Atölyelerden elde edeceğimiz çıktılar ve yeniden üretimlerle kış döneminde oluşturacağımız sergi ekseninde proje taslakları oluşturulacak. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri ile koordineli olarak çalışmalar yürütülecek.

Atölye Takvimi

Yerel ve misafir aktörlerin tekil ve kolektif olarak yer alacağı bu atölye süreçlerinde mimari tasarımdan animasyon çalışmalarına, grafik tasarımdan kent planlamaya, enstelasyon kurgularından haritalamaya, yazarlıktan hikâye anlatımına dek birçok disiplin bulunuyor.

Temmuz başından Ekim sonuna kadar sürecek olan atölyeler:

  • Köyceğiz Beyobası’nda, Kırçiçeği* için İnfografik Atölyesi (10-14 Temmuz)
  • Milas Kızılcayıkık’ta, Sarıkız* için Mimari Tasarım Atölyesi (17-21 Temmuz)
  • Yatağan Bozüyük’te Hemşehri için Sözlü Tarih Atölyesi (24-28 Temmuz)
  • Datça Sındı’da, Sepet* için Yemek Tasarımı Atölyesi (31 Temmuz - 04 Ağustos)
  • Menteşe Merkez’de, Bahçe Kent* için Planlama ve Mimari Tasarım Atölyesi (07-11 Ağustos)
  • Bodrum Ortakent’te Sarnıç* için Koruma Atölyesi (14-18 Ağustos)
  • Kavaklıdere Menteşe’de Tasarla Tak için Ürün Tasarımı Atölyesi (21-25 Ağustos)
  • Marmaris Hisarönü’nde, Sefertası için Sistem Tasarımı Atölyesi (11-15 Eylül)
  • Ula Esentepe’de, Çambalı** için Animasyon Atölyesi (18-22 Eylül)
  • Fethiye Kayaköy’de Katman için Oyun Tasarımı Atölyesi (25-29 Eylül)
  • Dalaman Kapukargın-Dalyan Rotasında Güzergah için Bisikletli Seyir Defteri Atölyesi (02-06 Ekim)
  • Ortaca Dalyan - Ekincik Rotasında Yeşil Yolculuk için Deneyim Tasarımı Atölyesi (09-13 Ekim)
  • Seydikemer Girmeler’de Mitoloji için Hikaye Anlatımı Atölyesi (16-20 Ekim)

 

* Bu atölyelerde, katılımcıların kişisel bilgisayarlarını getirmeleri gerekmektedir.

**Bu atölyede katılımcıların kişisel kamera ve fotoğraf makinelerini getirmeleri gerekmektedir.

Süreç Nasıl Belgelenecek?

Çalışmalarda bulunan aktörler içinde yürütücülerden katılımcılara, yerel işbirliklerinden muhtarlara, köy halkından yerel yönetime, geniş yelpazede konuşmacılar ile radyo kurgusu tüm süreçleri canlı olarak kayıt altına alacak. Radyoya ek olarak güncel fotoğraflama ve video kurguları ile anlık ve periyodik olarak bellek güncellenecek.

Konaklama Nasıl Olacak?

Beşer gün sürecek atölyelerde dört gece konaklama, atölyelerin gerçekleşeceği köylerde tarafımızdan sağlanan çadırlarda yapılacak. Yeme içme, kolektif çalışma ve üretim yaklaşımı köylülerle birlikte düzenlenecek.

Atölyelere Katılım Ücretli mi?

Atölyelere katılım ücretsizdir. Şehirlerarası ulaşım ücretleri ise katılımcılar tarafından karşılanmaktadır.

Nasıl Başvurabilirim?

Hayatınız tasarım kavramı etrafında ilerliyor, modern yaşamın rutin temposunu yaşıyor, kırsalın da gelişmesi gerektiğini düşünüyor ve anlatılan içeriklerde çalışmak için yeterince heyecana sahipseniz www.muglabir.com adresinden atölye süreçlerine dair detayları görebilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvuruların değerlendirilmesi niyet mektubu öncelikli olarak, varsa öz geçmiş ve portfolyo da göz önüne alınarak yapılacaktır. Başvuru yapan kişilerin Hemşehri Birliği’ne üye olmaları ve başvuru formunu eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir.

Başvurular, tüm tasarım disiplinlerinden katılımcılara açıktır.

Birden Çok Atölyeye Başvuru Yapabilir miyim?

Niyet mektubunuzda; her atölye için katılım amacınızı, kırsala ve üretim kültürüne dair makro/mikro ölçekte düşüncelerinizi, atölyelere katılma niyetinizin gerekçelerini, varsa bu konuyla ilgili daha önce yaptığınız araştırma ve çalışmaları, atölyeye nasıl katkıda bulunacağınızı belirterek birden çok atölye için başvuru yapabilirsiniz.