Meclis Canlı

Zeytinde Halkalı Leke Mücadelesi Meyvesini Vermeye Başladı


17.08.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Yatağan Ziraat Odası Başkanlığı’nın Yatağan ilçesinde ortaklaşa başlattığı zeytinde halkalı leke mücadelesinde ilaç uygulaması yapılan sahalarda kontroller yapıldı.

Hastalıkla mücadele çalışmalarının ilk yılı olmasına rağmen uygulama yapılan arazilerde zeytinde halkalı leke hastalığının kontrol altına alındığı görüldü ve uygulama yapılan sahaların yüzde 70’inde meyve tutumunun geçmiş yıllara göre fazlasıyla artış olduğu tespit edildi.



Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, Yatağan Ziraat Odası’na kayıtlı zeytin üreticisi Hilmi Kibar’ın bahçesinde yaptığı kontrollerde, ilaç uygulaması yapılan ve yapılmayan yan yana parsellerde incelemelerde bulundu. İlaç uygulaması yapılmayan parselde meyve tutumunun olmadığı, uygulamanın yapıldığı parselde ise meyve tutumunun geçmiş yıllara göre daha fazla olduğu gözlemlendi. Zeytin üreticisi Hilmi Kibar, oğullarından birinin ilaçlamasını düzgün yaptığını ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin talimatlarını uyguladığını, diğer oğlunun ise ilaçlama yapmadığı ve bunun sonucu olarak da birinde meyve olduğunu  diğerinde meyve olmadığını söyledi.



Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan konu ile ilgili yaptığı açıklamada;             “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da zeytinde halkalı leke mücadelesi Ziraat Odası Başkanlığı ve Daire Başkanlığımız işbirliğinde Eylül ayında başlayacak olup meyve tutumu konusunda da çalışmalara devam edeceğiz. Amacımız zeytinde verimin arttırılarak üreticinin daha fazla ürün ve para kazanmasını sağlamak“ dedi.