Meclis Canlı

Büyükşehir’den Uluslararası Eğitmenlerle Zeytinyağı Eğitimi


08.06.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Zeytindostu Derneği 2-5 Haziran tarihleri arasında uluslararası uzmanların katıldığı Zeytinyağı Tadım Uzmanı Yetiştirme Eğitimi düzenledi.



Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’nın tarımsal anlamda en önemli değerlerinden biri olan zeytin ve zeytin yağı ile ilgili çalışmalarına, eğitimlerine devam ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Zeytindostu Derneği 2-5 Haziran tarihleri arasında İtalyan ve Yunan tadım uzmanlarının da katıldığı Zeytinyağı Tadım Uzmanı Yetiştirme Eğitimi düzenledi.



Türkiye’nin farklı illerinden 50 kursiyerin katıldığı, zeytinyağının fiziksel ve duyusal özellikleri, marka değeri, zeytinyağı tadım teknikleri, bahçeden sofraya zeytinyağının etkileşimi, duyusal analizde negatif ve pozitif özellikler gibi pek çok konunun uygulamalı olarak anlatıldığı eğitimde zeytinyağı tadımı da yer aldı. Tadım uzmanı yetiştirme eğitimi, İtalyan tadım uzmanı Mauro Amelio ve Yunan tadım uzmanı  Emmanouil  Salivaras ile Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü Birsen Pehlivan, panelistler Dr. Dilşen Oktay ve Müge Nebioğlu tarafından verildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği eğitimin son gününde katılımcılara, Yatağandaki Anıt zeytin ağaçları, Lagina ve Stratonikeia antik kentleri gezdirildi. Eğitimde başarılı olan kursiyerlere Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan ve Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ve Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz tarafından sertifikaları verildi.



Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı; “'Verilen eğitimlerde doğru ve kaliteli zeytinyağının özellikleri katılımcılara anlatıldı ve uygulamalı olarak gösterildi. Muğla, zeytinci bir bölge, çok önemli bir çeşit olan Memeciğin yetiştiği bir bölge. Yıllarca bu çeşide hiç değer verilmezken, şu anda uluslararası birçok altın madalya almış bir çeşidin artık Türkiye sektörüne kazanımı için bu çalışmanın altyapısını bu şekilde oluşturmuş olduk. Bu eğitimin yapılmasında bizlerden desteğini esirgemeyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün'e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.



“Muğlamızın Tarımsal Değerlerine Sahip Çıkıyor, Üreticilerimize Her Alanda Destek Oluyoruz”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan; '' İlimizin önemli bir ekonomik değeri olan zeytinyağının hak ettiği yere gelmesi, üreticilerimizin kazancının artması ve tüketicilerimizin de doğru üretilmiş gerçek zeytinyağına ulaşabilmeleri için 16 Nisan-28 Mayıs Tarihleri arasında tüm ilçelerimizde 20 adet zeytinyağı tadım eğitimi düzenledik. Bu eğitimlerde zeytin üreticileri, tüketiciler, zeytinyağı fabrika sahipleri, turistik otel aşçıları ve aşçılık okulu öğrencileri gibi çok geniş bir yelpazeye ulaşarak farkındalık yarattığımıza inanıyorum. Eğitimlerimiz sonunda damağı ve algısı kuvvetli kişileri seçerek zeytinyağı tadım uzmanı eğitimine aldık. Toplam 50 katılımcıdan 25'ine Muğla İlinden kontenjan ayırarak ilimizdeki tadım uzmanı sayısının artmasını hedefledik.'' dedi.